Кабинетът даде 10 млн. лв. на ЦИК за допълнителните машини

Кабинетът даде 10 млн. лв. на ЦИК за допълнителните машини

Правителството даде допълнителни 10 млн. лева с ДДС на Централната избирателна комисия (ЦИК) за купуването на исканите от комисията още над 1600 устройства за гласуване за предстоящите изброи.

По-рано тази седмица ЦИК и производителят на машините "Смартматик" се договориха за доставка на устройствата. Комисията обяви поръчка с максимална прогнозна стойност 8 923 400 лв. без ДДС. Срещу тази сума ще бъдат доставени 1637 устройства и 19 500 смарткарти.

До търсенето на допълнителни машини се стигна, след като с последните промени в Изборния кодекс бе предвидено в секциите с над 300 избиратели в България и зад граница да се гласува само с устройства. Преди тези изменения машини имаше само в секциите с над 300 избиратели в страната, но там можеше да се гласува и с бюлетини – нещо, което сега се допуска само при форсмажори обстоятелства. Идеята е допълнителни устройства да бъдат поставени в големите секции, за да не се стига до опашки и напрежение.

Преговорите между "Смартматик" и ЦИК започнаха, след като фирма "Сиела Норма", която досега винаги печелеше тези поръчки, отказа да осигури поисканите от ЦИК допълнителни 1500 машини, защото не беше съгласна с предложената максимална стойност на поръчката, която беше 6.5 млн. лв. без ДДС и освен устройствата включваше и логистиката и обслужването на софтуера за всички машини. За всичко това фирмата искаше 14-15 млн. лв, което доведе до прекратяване на преговорите между нея и ЦИК.

След това първоначалната поръчка бе разделена на две отделни. Едната е за техническото и логистично осигуряване на машинното гласуване на частичните местни избори на 27 юни и на предсрочния парламентарен вот на 11 юли. Договорът по нея е със "Сиела Норма" и е за 4.350 млн. лв. без ДДС, но и неговото подписване не мина без напрежение.

Втората поръчка е за допълнителните устройства, която е по процедура чрез договаряне без предварително обявление. "Смартматик" обаче няма правна готовност да оперира в България затова ЦИК е поканила "Информационно обслужване", която е оторизиран представител на производителя на устройствата.

Правителството обаче трябваше да осигури допълнителни пари на ЦИК, защото първоначалният бюджет за устройства нямаше как да стигне и за двете поръчки. Средствата ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2021 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Предсрочни избори

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?