Кабинетът даде 100 хил. лв. за археологически проучвания на Хераклея Синтика

Кабинетът даде 100 хил. лв. за археологически проучвания на Хераклея Синтика

Правителството одобри предоставянето на допълнителни сто хиляди лева за продължаване на теренните археологически проучвания на античния град Хераклея Синтика, в местността Рупите край Петрич. Това е един от най-значимите археологически обекти в страната,

Миналата година Министерството на културата получи други 100 хил. лв. за продължаване на разкопките на обекта, който е разположен на границата между древните области Тракия и Македония. Това е единственият гръко-македонски град в България, изследван археологически. Писмените извори и досегашните археологически данни разкриват етнически силно смесено население в югозападния ъгъл на днешна България с обща платформа - елинската култура.

Археологическата информация за Хераклея Синтика обогатява съществено знанията за историята на Балканите през античността, както и за прехода към Средновековието. Разкопките целят да се проучи и покаже максимално най-голяма част от централния площад и околните му сгради, както и театърът, който градът е притежавал.

Споделяне

Още от Общество