Кабинетът даде 2 млн. лв. за 20 нови търговски служби в чужбина

Намаляването на политическата квота за посланици влиза в парламента

Кабинетът даде 2 млн. лв. за 20 нови търговски служби в чужбина

Правителството отпусна допълнително 2 млн. лв. за откриване на 20 нови служби по търговско-икономическите въпроси (СТИВ), съобщи правителствената информационна служба в сряда.

 

Освен това правителството използва последните си дни, за да придвижи до парламента промените в Закона за дипломатическата служба, които предвиждат намаляването на политическата квота за посланици от 20 на 10 процента. За промяната няма дори съгласие сред управляващите и едва ли ще се стигне до гласуването ѝ в пленарна зала.

 

Това ограничение трябва да бъде постигнато в тригодишен срок от влизането в сила на закона, за да не засегне сегашните назначения.

 

Решението за откриване на нови служби по търговско-икономическите въпроси пък трябва да подпомогне бизнеса при намиране на партньори за износ на стоки и услуги, привличане на чужди инвестиции, увеличаване на броя на чуждите туристи у нас, както и за популяризиране на предимствата на страната ни като бизнес дестинация, е посочено в съобщението.

 

Плановете на кабинета са да отвори търговски служби в Обединените арабски емирства (ОАЕ), Оман, Саудитска Арабия, Катар, Иран, Северен Ирак в град Ербил, Алжир, Тунис, Гана, Ангола, Индонезия, Тайланд, Малайзия, Пакистан, Армения, Туркменистан, Монголия, Унгария и Кипър и в американския град Чикаго.

 

Към момента страната ни има 61 дългосрочно командировани търговски аташета в 44 страни. От тях 22 са в Европа, 7 – в страните от ОНД и Кавказ (бившия Съветски съюз), и 15 – в страни в Азия, Америка, Близкия изток и Северна Африка.

 

Ролята им обаче е чест обект на критики от страна на реалния бизнес и ефектът от дейността им е доста спорен.

 

Разкриването на нови СТИВ ще се извърши чрез оптимизиране на структурата. Предвижда се да има съкращения на пет съществуващи служби и поетапно разкриване през годините на търговски служби в нови 20 дестинации, като за поне пет от тях ще се търси осигуряване, включително и финансово, чрез публично-частно партньорство с бизнес организациите, е посочено в правителственото съобщение.

 

В него не се уточнява кои търговски служби зад граница ще бъдат закрити.

 

Допълнителните 2 млн. лв. се отпускат на Министерството на икономиката и енергетиката, което ръководи оперативно дейността на службите по търговско-икономическите въпроси към дипломатическите представителства на България в чужбина.

 

Според правителството, след пика на глобалната криза, страната е започнала да възстановява и да активизира износа си. Дадени са данни за 2013 г., според които износът за страните от ЕС е нараснал с 9.1%, а за трети страни - с 3.5%.

 

За първите четири месеца на годината обаче НСИ отчете намаление на износа с 8% спрямо същия период на 2013 г. За страните извън ЕС износът се е свил с 18.4% в периода януари – април 2014 г. на годишна база, сочат още данните на НСИ.

 

Анализите на Европейската комисия сочат, че 90% от глобалния икономически ръст в следващите 10-15 години ще бъде генериран в страните извън ЕС, като само на Китай ще се пада около една трета от очакваното увеличение, е посочено в правителственото съобщение.

 

Според него приоритетно значение за България имат инвестициите, които са свързани с развитието на производства и индустрии с експортна насоченост и с преработка на суровини в готови и крайни изделия с висока добавена стойност. По тези причини усилията и ресурсът в подкрепа на експорта и привличането на инвестиции се насочат към страните от Азия, Близкия Изток и Африка, за където ще изнасяме продукти и ще привличаме инвестиции и туристи.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?