Кабинетът даде допълнително 20.77 млн. лева на църквата и мюфтийството

Борисов обяви, че парите се дават на Велика Сряда, за да си получат свещениците заплатите

Сн. БГНЕС

Българската православна църква и Главното мюфтийство получават общо 20.77 млн. лева допълнително субсидия от държавния бюджет. Решението за това беше взето на заседанието на правителството в сряда.

Както се очакваше 15 млн. лева се дават на Българската православна църква, а 5.77 млн. лева - на мюфтийството.

"Това са парите както обещахме на вероизповеданията за Светия Синод, за мюфтийството, за всички останали. Така че днес на Велика сряда, така както поехме ангажимент към Синода да могат и свещениците да си получат заплатите, така както е по закон", каза Борисов повод гласуването.

"Средствата по бюджета на Министерския съвет ще се осигурят за сметка на предвидените разходи по централния бюджет и чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2019 г. ", пише в съобщението на правителствената пресслужба.

Отпускането на допълнителните средства става след изменения на Закона за вероизповеданията, които дадоха възможност за драстичен ръст на субсидиите за Българската православна църква и Главното мюфтийство. Според тях вероизповеданията, към които се определят над 1% от хората в страната, получават по 10 лева за всеки вярващ.

Според тези правила парите за църквата може да надхвърлят 40 млн. лева годишно и не може да са под 15 млн. лева за година. Още при приемането на измененията беше ясно, че Светият синод ще получи минимума. Парите ще се ползват основно за заплати на свещениците и имамите.

Наскоро Законът за вероизповеданията бе променен отново, за да може да се разсрочат дълговете на мюфтийството към бюджета и да може то да ползва увеличената държавна субсидия. Причината е, че заради натрупани големи дългове, сметките на мюфтийството се запорират, а негови имоти се обявяват за публична продан. Първоначално от ГЕРБ и ДПС предложиха данъчна амнистия за вероизповеданията, но след недоволство решиха да редактират текста и така изповеданията получиха право да отсрочат до 10 години задълженията си, натрупани до края на миналата година. Това засяга основно мюфтийството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?