Кабинетът даде два държавни имота за временно настаняване на бежанци

Не са регистрирани криминални прояви на сирийци, обяви зам.-вътрешният министър Васил Маринов

Кабинетът даде два държавни имота за временно настаняване на бежанци

Два имота, собственост на образователното и на аграрното министерства, бяха прехвърлени в сряда от правителството на Държавната агенция за бежанците. Става въпрос за закритата Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване в местността "Военна рампа" и няколко сгради в район "Кремиковци".

Междувременно в столичния кв. "Враждебна" бе открит пункт за приемане на бежанци. Председателят на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров обяви по време на откриването, че набраните към момента средства по банковата сметка на кампанията в помощ на бежанците в България са 4482 лв.

"Нашите мерки са насочени към засилване на охраната на границата. Ние и в момента я охраняваме. Лицата, които са задържани в момента на преминаването им, ние не може да ги държим с часове. Това са малки деца, бременни жени, имаше случай на родилка преди две седмици. Няма как да ги задържим; те се нуждаят от защита, и трябва да я получат", коментира пък зам.-вътрешният министър Васил Маринов след заседанието на Министерския съвет.

Той определи като "немислимо" евентуалното затваряне на границата с Турция. По думите му у нас не е регистриран нито един криминален случай с участието на сирийски гражданин от началото на бежанската вълна към страната ни.

"Имало е само един случай. Някакъв сирийски гражданин е взел 20 лева от едно момиче, и после се е предал веднага в полицията. Целта му е била да бъде задържан, за да му бъде осигурена храна и подслон. Т.е. това на практика не е точно криминална проява. Криминални прояви имаме от лица от Северна Африка, които са без доходи. По-голямата част от сирийските граждани идват тук с финансово обезпечение", каза Маринов.

Той обяви още, че тази седмица предстои да започне да функционира разпределителният център в Елхово.

"Бежанците се настаняват на рутинните места, където са настанявани и досега. Това са домовете на Агенция за бежанците и домове за настаняване на чужденци на Дирекция "Миграция". Капацитетът на дома във Военна рампа е около 5000 души в Елхово е около 300 души", каза Маринов.

По повод зачестилите информации в медиите за сигнали за грабежи, извършени от сирийци, Маринов коментира: "Ако има такива случаи, сирийската общност е готова да покрие щетите на всички български граждани. Освен това ни предложиха помощ с преводачи, което ни е изключително необходимо. Това са хора, които ще могат, още с влизането на бежанците в нашата страна, да разпознават, кои от тях са сирийски граждани, и кои от тях използват ситуацията, за да могат да получат по-бързо някакъв статут на закрила. Също така ни предложиха и помощ за ремонтиране на помещенията, където ще бъдат настанени сирийските граждани".

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?