Енергийният и минен форум:

Кабинетът даде индулгенция за скъпи газови проекти в интерес на Русия

Кабинетът даде индулгенция за скъпи газови проекти в интерес на Русия

Приетите от правителството промени в енергийната стратегия заради новите проекти за втората тръба на "Турски поток" и газовия хъб са индулгенция за бъдещи огромни разходи с неясна целесъобразност. Целта е да се институционализира реализацията на проект от геополитически  интерес за Русия и Сърбия, но не и за България. С реализацията на този проект значителен капацитет от българската транзитна система ще остане неизползван, както и ще се отложи в необозримо бъдеще възможността за доставки на природен газ за Западните покрайнини на Сърбия, най-бедния регион на тази страна, населени с българи, което би трябвало да представлява и да се защитава като български геополитически интерес.

Тази позиция изразиха от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ). По-късно промените в енергийната стратегия бяха окончателно приети и от парламента.

От БЕМФ предложиха корекция на сега планираното от държавния газов оператор "Булгартрансгаз" трасе на "Турски поток" през българска територия, макар все още да няма официално съобщение на "Газпром", че това ще е маршрутът на втората тръба на газопровода по дъното на Черно море и турска земя към Европа.

Предложението на "Турски поток" през България, наречен "Български поток" е за по-кратък маршрут, който минава по направлението Турция – компресорна станция "Странджа“ – КС "Лозенец“ - КС "Ихтиман“ – град Дупница до Димитровград (Сърбия). Същото трасе е било и изборът на България и Газпром през 1998 год. и това е отразено в подписания тогава договор за транзит, посочват от БЕМФ.

Организацията призовава правителството да не поема ангажименти към трети страни относно "Турски поток" и газовия хъб "Балкан", както и да не прави разходи за нови газови съоръжения преди да бъде изготвена и представена за обществено обсъждане детайлна икономическа обосновка на инвестиционното намерение, която да отчете резултатите от търговете за капацитет и пазарните тестове.

Такава процедура "Булгартрансгаз" смята да обяви следващата седмица с цел до края на декември да е ясно дали има търговски интерес за ползване на планираната инфраструктура и дори да има сключени договори за това.

Според енергийния и минен форум обаче в планирания търг за капацитет на газопровода "Турски поток“ руската "Газпром" ще кандидатства за 100% от него и най-вероятно ще го спечели. "Това ще се окаже риск за енергийната сигурност на страната при хипотезата, че един ден разполагаме с местен добив на газ от източници в Черно море или другаде на сушата, който газ няма как да транспортираме", допълва се в позицията. Експертите твърдят, че при предлагания от тях вариант за "Български поток" такива ограничения не съществуват.

От форума посочват, че тяхното предложение не променя концепцията за изграждането на хъб "Балкан“, който е виртуален газов разпределителен център и който не е свързан с определена географска локация, а с наличие на газова борса, търгуваните количества газ и физическите потоци в различни направления през територията на страната.

БЕМФ счита, че още, че няма законово основание за промяната на енергийната стратегия в газовата ѝ част, защото те целят "лансирането на един конкретен инвестиционен проект, според нас създаващ сериозни рискове за икономическата стабилност на "Булгартрансгаз" и собственика на газовия оператор БЕХ".

"Съществуват сериозни съмнения относно реалните намерения на "Газпром" за пълно спиране на транзита на природен газ през България, поради възникване на условия за значителни търговски загуби за компанията, загуба на стратегическо позициониране в региона и неизбежен арбитраж за неустойки от страна на "Газпром" по действащия до 2030 година договор с "Булгаргаз", пише в позицията на организацията.

Тя обръща внимание и на това, че все още от руския монополист няма официална информация, че действително ще бъде спрян транзитът през Трансбалканския газопровод след въвеждането в експлоатация на втората тръба на "Турсик поток" за Европа през 2020 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?