Кабинетът даде картбланш за застрояването на Карадере

Кабинетът даде картбланш за застрояването на Карадере

Правителството даде зелена светлина за построяване на ваканционен комплекс в местността "Карадере". За целта Министерският съвет е одобрил в сряда меморандум с фирмата "Мадара юръп", представлявана у нас от офшорката "Рейнбоу Малта Лимитед", която смята да строи в едно от последните незастроени места по българското Черноморие.

Документът е озаглавен "Меморандум за разбирателство за изпълнението на приоритетен инвестиционен проект по реда на Закона за насърчаване на инвестициите". Той създава бърза писта за реализирането на проекта. МС напомня в съобщението си, че фирмата смята да инвестира над 100 милиона лева в три хотела и три зони за обществено обслужване в местността. Проектът предвижда да се създадат 500 работни места в общината.

"С одобрения меморандум се установяват задълженията на инвеститора за извършване на инвестицията в посочените параметри (над 100 млн.лв.) и тези на държавата за предоставяне на исканите от инвеститора насърчителни мерки по Закона за насърчаване на инвестициите", се казва в съобщението на правителството. Това означава индивидуално административно обслужване в съкратени срокове и институционална подкрепа от междуведомствената работна група.

След подписването на меморандума Българската агенция по инвестициите вече е с развързани ръце да издаде на "Мадара юръп" сертификат за инвеститор клас "А". Така компанията ще получи и финансови облекчения. "Чрез меморандума държавата не поема финансови задължения, а инвеститорът се съгласява да изпълни проекта по начин, отговорен към защитата на интересите на своите работници, общността и околната среда", се казва още в съобщението на МС.

В средата на миналата година "Мадара юръп" поднови намеренията си да строи ваканционен комплекс за 220 млн. евро в местността. Става дума за продължение на известния проект "Блек сий гардънс", който се прочу през 2007 г. заради участието на един от най-известните архитекти в света Норман Фостър и на брата на Сергей Станишев арх. Георгий Станишев. В първия си вариант от 2007 г. проектът бе за над 1 милиард евро, но бе стопиран от кризата. Тогава имаше и бурни протести от страна природозащитниците. Такива се очакват и сега.

Районът на Карадере попада в екомрежата "Натура 2000", в защитена зона "Камчийска планина" за опазване на дивите птици и защитена зона "Плаж Шкорпиловци" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

"Мадара Юръп" има капитал от 50 000 лева, показва справка в Търговския регистър. Дружеството се представлява от британеца Пол Райли. В съвета на директорите са Скот Пъркинс от Великобритания и банкера Людмил Ганчев, който е бивш служител на ДС.

Решението на правителството е неразбираемо от гледна точка на позицията на БСП срещу застрояването на Черноморието. В началото на януари 2013 година БСП внесе в Народното събрание проект за мораториум за забрана на строежите край морето.

Предлагаше се мораториумът, който бе представен лично от лидера на партията Сергей Станишев, да обхваща местностите: Карадере, Иракли Камчийски пясъци - Шкорпиловци, Дуранкулашкото езеро – Света Ана, Крапец, Шабленското езеро, "Корал", Аркутино, "Дюни" и Маслен нос, брега и плажовете между "Перла" и резервата "Ропотамо", Белите скали, Боата, Ялата, Калиакра, Ракитник и Лиман.

Тогава БСП настоя екоминистерството да обяви всички тези местности за защитени теротории в рамките на парк "Българско Черноморие". Малко над година по-късно правителство на БСП даде зелена светлина за застрояването на Карадере.

Споделяне

Още по темата

Още от България