Кабинетът даде на БАН обещаните 15 млн. лева отгоре

Учените от БАН успяха да извоюват увеличение на бюджета с протести. Сн. БГНЕС

На първото си заседание за годината Министерският съвет отпусна обещаните допълнителни 15 млн. лева на Българската академия за науката. Кабинетът се съгласи да даде средствата на академията, след като учените заплашиха с протести по време на европредседателството заради недостатъчната според тях държавна субсидия за 2018 г.

Допълнителната сума е за сметка на средствата за наука, които Министерството на образованието трябваше да разпредели между държавните научни институции на база на постиженията им. С нея общо бюджетът на БАН за тази година става 98 млн. лева, за колкото минимално настояваха учените.

Допълнителните пари ще бъдат разпределени между звената на академията според резултатите от работата им, каза министърът на образованието Красимир Вълчев след заседанието на правителството. Той обясни, че правителството и БАН са подписали споразумение, според което двете институции ще работят за по-силно обвързване на научната дейност и финансирането на БАН с конкретни обществено значими, секторни или институционални задачи, като същевременно ще започнат да се обсъждат и принципите за финансиране на академията.

Образователният министър поясни още, че на МОН се възлага да изработи в сътрудничество с представители на научната общност механизъм за диференциран ръст на субсидията за стипендии на докторантите в зависимост от показателите от научната дейност и резултатите на научните организации и висшите училища.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски добави, че споразумението е свързано с подобряването на ефикасността на научните изследвания в България като цяло. Той допълни, че отпуснатите 15 млн. лева ще бъдат разпределени съгласно постигнатите резултати от научните институти през 2017 г. на базата на критерии, които ще бъдат съгласувани с образователното и финансовото министерство.

"След много години на недофинансиране, тази сума е изключително важна в един момент, в който ние правим всичко възможно да задържим и развием научния потенциал на БАН", каза акад. Ревалски.

Споделяне

Още по темата

Още от България