Кабинетът даде на Правец имот за свръхмодерен спортен комплекс

Правец ще може да осъществи плана си за изграждане на свръхмодерен спортен комплекс, след като правителството реши в четвъртък да прехвърли на общината имот от 17.385 дка., който е частна държавна собственост.

От две години чакаме прехвърлянето, коментираха пред Mediapool от община Правец. Уточниха, че идеята е на кмета Красимир Живков и той е най-запознат с нея. След като актуваме терена като общински, ще търсим инвеститор за реализацията на амбициозния проект, казаха от общината и добавиха, че той може да бъде избран и след конкурс.

И според местни източници, и на "Дондуков" 2, обаче, инвеститорът е отдавна известен.

Имотът, на който ще се издигне многофункционална спортна зала за международни състезания по различни видове спорт, е точно до старата зала. Тя се ползва предимно от спортистите на "Лукойл Академик". Собственик на отбора е Валентин Златев, генерален директор на "Лукойл България", чиито сериозни позиции в града са известни още от времето на Тодор Живков.

Фамилията Златеви притежава множество бивши общински имоти в Правец. Обичайна практика е да се учредяват смесени фирми между фамилията и общината, в които втората участва с апорт на земи. За няколко години почти всички обществени сгради, построени по времето на Тодор Живков в Правец - Спортен комплекс, хотел "Правец Палас", Студентско общежитие, Младежкия дом с площада пред него, общежитие и т.н., са апортирани в "Университетски Недвижими Имоти" (фирмата на Златев и общината) и други фирми.

Правителството смени в четвъртък вида собственост - от публично- в частно-държавна на два имота на Министерството на отбраната (МО). Те са в землището на Чепеларе и са с площ 57.35 дка и 5.2 дка. Първият е засторен със 27 сгради а вторият с 2. След преобразуването им МО ще може да се разпорежда с тях, както намери за добре.

Земеделското министерство пък е оттеглило две предложения за разпоредителни сделки със земя, отпаднали са и още предложения на МО.

Споделяне

Още от Бизнес