Кабинетът даде още 800 хил. лв. за археологическия резерват Плиска

Кабинетът даде още 800 хил. лв. за археологическия резерват Плиска

Правителството предостави допълнителни 800 хил. лв. на Министерството на културата за археологическия резерват в Плиска, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет след редовното заседание на кабинета в сряда.

Парите са предназначени за консервация и реставрация на обектите "Свещения кладенец“ (Аязмото), "Баптистерия“ (Кръщелната) и "Ротондата“ на територията на археологическия резерват "Ранносредновековен град Плиска“. Средства се осигуряват чрез преструктуриране на разходи и трансфери по централния бюджет.

Това е поредната финансова инжекция за археологическия резерват, който през октомври 2016 г. получи 250 хил. лв. за за консервация и реставрация на Голямата базилика. За същия обект през март 2016 г. отново бяха отпуснати значителни средства – за него и за завършването на ремонта на драматичния театър "Никола Масалитинов" в Пловдив бяха предоставени 4.185 млн. лв. По времето на кабинета на Пламен Орешарски резерватът също получи 350 хил. лв. през юли 2014 г. за консервация и частична реставрация на обект "Арена" ранносредновековния град.

Споделяне

Още от България