Кабинетът даде заден за тежките регулации на петролния бизнес

Отлагат се за юли, възможни са и поправки заради готвените протести на дребните търговци

Кабинетът даде заден за тежките регулации на петролния бизнес

Правителството е решило на заседанието си с сряда да предложи на парламента да отложи за 1 юли 2019 г. влизането в сила на новия закон, регламентиращ дейността на фирмите, които работят с нефтени продукти, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

В това време икономическото министерство смята да сформира работна група, която ще разгледа всички претенции на засегнатите страни. При необходимост ще се върви и към поправки на самите текстове на закона, които предизвикаха тежки спорове още при обсъждането им в пленарна зала. Част от първоначалните рестрикции към бизнеса бяха смекчени, но въпреки това дребните фирми са недоволни и смятат, че са заплашени от фалити, а ако успеят да изпълнят изискванията това ще се отрази върху цените на горивата и те ще поскъпнат.

Преди ден икономическият министър Емил Караниколов обяви, че ще поиска допълнителни шест месеца за консултации със засегнатите от въвежданите нови изисквания към петролния бизнес за минимален капитал от 1 млн. лв. и банкова гаранция за всяка бензиностанции от 20 хил. лв., както и за образователен ценз за собствениците на такъв бизнес и трудов стаж

Думите на Караниколов и решението на правителството, което със сигурност ще бъде удовлетворено от Народното събрание, дойдоха след като собственици на малки бензиностанции и превозвачи на горива заплашиха с протести по примера на "жълтите жилетки" във Франция. Те са недоволни от новите изисквания, които парламентът прие с мотива, че така се бори сивата икономика и от прилагането им в хазната могат да влязат допълнително 1 млрд. лв. Дребният бизнес обаче смята, че мерките са в полза на едрите търговци, които могат да си позволят да платят тези обезпечения за разлика от малките бензиностанции. От Асоциацията на индустриалния капитал в България също разкритикуваха новия регламент като нарушаващ конкуренцията, въвеждат бариери срещу бизнеса в противоречие с европейските директиви и поискаха отлагането на закона.

Той трябваше да влезе в сила на 28 януари 2019 г., а в процес на обществено обсъждане е проект на наредба за създаването и воденето на регистъра на лицата, занимаващи се с икономически дейности с нефтопродукти, за която стана ясно, че е писана от едрия петролен бизнес.

Караниколов заяви, че допълнителното време ще се използва за нови срещи с всички заинтересовани страни, за да се създаде необходимата конкурентна среда, която към момента за съжаление не била създадена.

Нагласата във ведомството е при нужда да се вкарат и допълнителни поправки в текстовете на закона.

Месеците до 1 юли също така ще се използват и за прецизиране на бъдещата наредба, с която ще се определят редът и условията за водене на регистър на лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

От сдружението на търговците и превозвачите на горива, които преди два дни се заканиха с протести, обявиха, че запазват готовността си за такива. Те настояват не просто за отлагане на влизането в сила на новите правила, а за тяхното преразглеждане. Организация очаква нейни представители да бъдат включени в бъдещата работна група, която ще формира икономическото министерство по случая

"Доста са нещата, които ни ограничават да работим. Тук се ограничават правата на труд. Как може 24-26-30 години да го вършим това и в един момент ни изхвърлят. Бутилките за бита - 10 000 бутилки изискване на склад. 50 кубика резервоар за съхранение, във военно време ли запаси ще пазим", коментира Иван Кашилски, представител на управителния съвет на Националното сдружението на търговците и превозвачите на горива, пред БНР.

"В този закон юристи и то изтъкнати юристи коментират, че в него се нарушават човешки права, ако дойде един французин, германец, италианец в България, да се занимава с тази дейност, той трябва тепърва в държавата да внесе 750 хил. евро, за да работи. По този начин се нарушават човешки парва на граждани от ЕС, защото никъде го няма в ЕС това нещо", каза още Кашилски.

“Дадоха назад, защото предстоят европейските избори само след четири месеца, защото е зима и ги е страх от протести", коментира правителственото решение Владислав Панев от “Демократична България“.

Всички се кълнат, че защитават малкия и средния бизнес, когато дойдат избори, и в същото време съдействат за монополизацията на цели отрасли, каза още той. Според него този закон трябва да отпадне изцяло, тъй като няма нужда от него, за да работи добре петролният бизнес.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?