Кабинетът даде зелена светлина за изгарянето на отпадъците в ТЕЦ София

Кабинетът даде зелена светлина за изгарянето на отпадъците в ТЕЦ София

Министерският съвет разреши изгарянето в ТЕЦ София на произведеното в завода за отпадъци RDF гориво.

Проектът на Столична община за изграждането на инсталацията е на стойност 370 млн. лв. Близо 180 млн. лв. от тях се осигуряват от оперативна програма "Околна среда" (ОПОС).

Правителството даде съгласието си Управляващият орган на ОПОС да подпише договор със Столична община в партньорство с "Топлофикация София" ЕАД за изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия от отпадъците, съобщи правителствената информационна служба.

Това е третата фаза на проекта за оползотворяване на столичните отпадъци. През миналия програмен период бяха дадени около 250 млн. лв. за изграждането на завода за механично биологично третиране на битовите отпадъци на Столична община.

В момента произведеното RDF гориво се изгаря в циментовите заводи.

Проектът предвижда произведеното гориво от боклука да се дава безплатно на "Топлофикация – София". С него ще се произвежда топло- и електроенергия в инсталация на площадката на ТЕЦ "София", който се намира близо до Централна гара. Технологията е скарно изгаряне.

Ефектът ще бъде в намаляване на разходите на "Топлофикация", което ще позволи задържане на цената на топлоенергията. Икономиите ще дойдат от по-малките разходи за газ с около 10% годишно, което в момента се равнява на около 12.5 млн. евро, показват сметките на общината.

В инсталацията трябва да се изгарят по 180 000 тона гориво от боклуци, с което да се произвежда ток за 25 000 - 30 000 домакинства и парно за 30 000 - 40 000.

От общината твърдят, че от инсталацията ще има и екологични ползи, тъй като щели да намалеят емисиите на въглеродни оксиди, азотни оксиди и фини прахови частици. В доклада за оценка на въздействието върху околната среда се казва, че фините прахови частици ще се увеличат. От общината пък твърдят, че това важи при запазване на всички съществуващи инсталации на "Топлофикация". Планирало се обаче някои от тях да бъдат спрени и така да се компенсира допълнителният прах от инсталацията, а крайният резултат да е по-малко емисии.

Срещу новата инсталация се обявиха общинските съветници от БСП, ДСБ и група "Пет". Те поискаха провеждането на референдум по въпроса, но Столична община отказа.

Споделяне

Още от Бизнес