Кабинетът дава 7.7 млн. лв. за спортното бижу на Пловдив

Правителството ще отпусне 7.76 млн. лв. на Пловдив, за да може общината да придобие правото на собственост върху недовършения спортен комплекс, който е заложен в банка. Решението предстои да бъде взето на заседанието на кабинета във вторник.

На 16 февруари Общинският съвет на Пловдив реши да придобие 80% от собствеността на бившия Колодрум, където ще се изгражда модерна спортна зала от типа столичната “Арена Армеец”, по думите на кмета Иван Тотев. Останалите 20% остават собственост на колоездачно дружество "Цар Симеон". То получава 280 кв. м от залата за безвъзмездно ползване за 10 години, от които 70 кв. м са търговска площ, както и 50% от правото на строеж на хотелска част .

За доизграждането на новото спортно бижу на Пловдив правителството се ангажира да осигури 15 млн. лв. от държавния бюджет в периода 2012 - 2013 г.

До момента колодрумът се строи със средства на пловдивското колоездачно дружество “Цар Симеон”. То тегли банков кредит срещу ипотека върху имота и правото на строеж на спортния обект.

С 7.76 млн. лв. държавни пари общината ще уреди всички задължения на колоездачното дружество към кредиторите му и ще придобие собствеността на имота и подобренията върху него без никакви вещни тежести и възбрани, се казва в съобщението на правителствената информационна служба.

За довършването на новата спортна зала с колоездачна писта ще са необходими още 7.5 млн. лв. Плановете са залата да е готова до края на 2013 г., като с нея Пловдив ще кандидатства за европейско първенство по колоездене по думите на кмета Тотев.

Залата ще бъде втора по брой зрители в страната - 5000 постоянни, с възможност за още 5 временни трибуни, и единствената с колоездачна писта.
Строителството на комплекса започна през април 2008 г. и до момента в проекта са вложени 5.5 млн. лв. Дейностите обаче спряха през 2010 г. заради изчерпан финансов ресурс. Техническият проект е на "Архцентър-А" по концепция SanderDoumaarchitects - Холандия.

Многофункционалната зала е със застроена площ 9800 кв.м. Разгърнатата площ е 26 840 кв.м, разположени на четири нива.

Игрището е с площ 3000 кв.м и на него ще могат да се провеждат състезания по баскетбол, волейбол, хандбал и още 10 вида спорт. На метър над него е развита велопистата с олимпийски размери – 250 м дължина, 7 м ширина и виражи от 120 до 420 метра.

Спортната зала има подземен гараж за 300 автомобила.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес