Кабинетът дава допълнително 1 млн. лв. на разузнаването

Кабинетът дава допълнително 1 млн. лв. на разузнаването

Служебният кабинет ще отпусне допълнително 1 млн. лв. за Националната разузнавателна служба (НРС) на заседанието в сряда, съобщи правителствената информационна служба. 

Средствата са за неотложни текущи разходи за дейности, пряко свързани с изпълнението на основните ѝ функции и задачи до края на 2014 г.  Парите ще дойдат от икономии в държавния бюджет.

Бюджетът на НРС  е над 17.47 млн. лв. за тази година. След актуализацията на парите за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) през август средствата на службата, както и на всички останали министерства и държавни ведомства бяха намалени с 10%. 

В бюджета на Министерството на отбраната също ще бъдат направени размествания.  Предвижда се 1.73 млн. лв. от средствата за политика на отрабнителните способности да  бъдат насочени за Военната академия "Георги Сава Раковски" (близо 600 000 лв.), за Националния военен университет (почти 850 000 лв.) и за Националното военноморско училище "Никола Вапцаров" (300 000 лв.).

Решение за присъединяване на България към Конвенцията за основаване на Европейския университетски институт се очаква да одобри още правителството. Институтът предлага едногодишна магистърска програма в областта на правните науки, докторски програми и научни изследвания по история и цивилизация, икономически, юридически, политически и правни науки.

Страни по Конвенцията са 21 държави-членки на Европейския съюз. Те са поели задължение да признават дипломите, издадени от Европейския университетски институт. Ратифицирането на Конвенцията от Народното събрание ще даде възможност на младите хора от България да се обучават и да провеждат научноизследователска работа в един от най-престижните институти в Европа в областта на обществените и хуманитарните науки. За България са определени до 12 стипендии годишно.

Министрите ще обновят и състава на Обществения съвет към центъра на Фонда за лечение на деца. Целта е да се подобри функционирането на съвета и да се осигурят условия за ползването на достъпна медицинска помощ за най-малките пациенти.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?