Кабинетът дава ход за закриването на близо 1000 пощи

Пощенски служби ще има само в населени места с население над 800 жители. Ако в съответното село или махала живеят по-малко хора, ще се осигуряват други форми на обслужване, гарантиращи извършването на универсалната пощенска услуга. Те ще бъдат консултирани с Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

Това предвиждат Нормативи за определяне гъстотата на клоновете на пощенския оператор, който има задължение за извършване на универсална пощенска услуга – в случая “Български пощи”. Те ще бъдат одобрени от правителството следващата седмица.

Близо 30 на сто от общо 3 хиляди пощенски клонове са именно в малки села. Вече хората там ще изпращат и получават писма, телеграфни записи и други пратки чрез кметството или в някоя от местните бакалии, които ще поемат услугата на франчайзинг, обясниха от “Български пощи“ преди две години, когато за първи път обявиха мярката.

В нормативите е посочено, че пощенски служби могат да бъдат откривани и закривани след одобряване от КРС.

Със закриването на селските клонове “Български пощи” ще оптимизира разходите си в условията на стартиралата либерализация на пазара на този вид услуги. Конкуренцията на частните оператори ще намали цените на услугите с около 15-20 на сто и приходите на държавната фирма неминуемо ще спаднат.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?