Кабинетът дава картбланш за съсипване на орязаните НАТУРА-терени

Кабинетът дава картбланш за съсипване на орязаните НАТУРА-терени

Учудването си от решението на Министерски съвет да отложи част от терените за НАТУРА 2000, за да бъдат повторно проучени и прецизирани, изразиха в четвъртък проф. Димитър Нанкинов, ръководител на Българска орнитологическа централа при Институт по зоология на БАН, и д-р Стоян Бешков от Националния Природонаучен музей при БАН.

В разпространено писмо те посочват, че орязването ще доведе до унищожаването или увреждането на отложените зони.

Учените акцентират и върху намерението на правителството да се направи ново проучване на терените, които не бяха включени в заминалия за Брюксел списък със зоните за европейската екомрежа. В България има групи организми, които се познават само от ограничен кръг специалисти, вече участвали в изготвянето на списъците със зоните за НАТУРА, и не е ясно откъде ще се намерят алтернативни учени, които да преразгледат и отложените над 30 зони, посочват двамата.

Те са учудени и от срокове за изготвяне на „неутралните“ предложения – до октомври тази година. Според тях това време не е достатъчно за изследвания, каквито са правени в продължение на няколко години.

Нанкинов и Бешков питат, ако се изготви истинско алтернативно предложения, коя ще е арбитражната комисия, която да оцени по-доброто предложение и да го препоръча.

Министерски съвет да внесе в Европейската комисия всички 225 проекто защитени зони, които са одобрени от  Института по зоология и Националния природонаучен музей при БАН, както и от националния съвет по биологично разнообразие към Министерството на околната среда и водите, настояват учените.

“Считаме, че провеждането на “алтернативни изследвания” под натиска на инвеститори и местни власти и в непрофесионално съкратени срокове, може само да доведе до неверни резултати, а в следствие на това – и до “научно оправдано” унищожаване или увреждане на уникални кътчета от Българската и Европейска природа”, се отбелязва в писмото.

В същото време стана ясно, че евродепутати от групата  на Зелените в Европейския парламент са отправили 17 въпроса към Европейската комисия във връзка с орязания от българското правителство обем на мрежата НАТУРА 2000. В 6-седмичен срок еврокомисарят по околната среда Ставрос Димас трябва да отговори на запитванията и да последва реакция от страна на ЕК, съобщиха от пресцентъра на Зелената партия у нас.

След решението на прамителството извън обхвата на мрежата останаха уникални територии като Батова, Дервентски възвишения, Добростан, Дуранкулашко езеро, Емине, Галата, Калиакра, к-с Камчия, долината на р. Места, Палакария, Палакарийско-Роякско плато, Родопи, Рупите, к-с Шабленско езеро, Славянка и Пирин планина, Триград – Мурсалица и езерен комплекс Варна – Белослав.

Питанията на евро-зелените идват след поискано от Българската Зелена партия спешно съдействие относно орязването на списъците за европейската екомрежа.

Споделяне

Още по темата

Още от България