Кабинетът дава картбланш за съсипване на орязаните НАТУРА-терени

Кабинетът дава картбланш за съсипване на орязаните НАТУРА-терени

Учудването си от решението на Министерски съвет да отложи част от терените за НАТУРА 2000, за да бъдат повторно проучени и прецизирани, изразиха в четвъртък проф. Димитър Нанкинов, ръководител на Българска орнитологическа централа при Институт по зоология на БАН, и д-р Стоян Бешков от Националния Природонаучен музей при БАН.

В разпространено писмо те посочват, че орязването ще доведе до унищожаването или увреждането на отложените зони.

Учените акцентират и върху намерението на правителството да се направи ново проучване на терените, които не бяха включени в заминалия за Брюксел списък със зоните за европейската екомрежа. В България има групи организми, които се познават само от ограничен кръг специалисти, вече участвали в изготвянето на списъците със зоните за НАТУРА, и не е ясно откъде ще се намерят алтернативни учени, които да преразгледат и отложените над 30 зони, посочват двамата.

Те са учудени и от срокове за изготвяне на „неутралните“ предложения – до октомври тази година. Според тях това време не е достатъчно за изследвания, каквито са правени в продължение на няколко години.

Нанкинов и Бешков питат, ако се изготви истинско алтернативно предложения, коя ще е арбитражната комисия, която да оцени по-доброто предложение и да го препоръча.

Министерски съвет да внесе в Европейската комисия всички 225 проекто защитени зони, които са одобрени от  Института по зоология и Националния природонаучен музей при БАН, както и от националния съвет по биологично разнообразие към Министерството на околната среда и водите, настояват учените.

“Считаме, че провеждането на “алтернативни изследвания” под натиска на инвеститори и местни власти и в непрофесионално съкратени срокове, може само да доведе до неверни резултати, а в следствие на това – и до “научно оправдано” унищожаване или увреждане на уникални кътчета от Българската и Европейска природа”, се отбелязва в писмото.

В същото време стана ясно, че евродепутати от групата  на Зелените в Европейския парламент са отправили 17 въпроса към Европейската комисия във връзка с орязания от българското правителство обем на мрежата НАТУРА 2000. В 6-седмичен срок еврокомисарят по околната среда Ставрос Димас трябва да отговори на запитванията и да последва реакция от страна на ЕК, съобщиха от пресцентъра на Зелената партия у нас.

След решението на прамителството извън обхвата на мрежата останаха уникални територии като Батова, Дервентски възвишения, Добростан, Дуранкулашко езеро, Емине, Галата, Калиакра, к-с Камчия, долината на р. Места, Палакария, Палакарийско-Роякско плато, Родопи, Рупите, к-с Шабленско езеро, Славянка и Пирин планина, Триград – Мурсалица и езерен комплекс Варна – Белослав.

Питанията на евро-зелените идват след поискано от Българската Зелена партия спешно съдействие относно орязването на списъците за европейската екомрежа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?