Кабинетът е готов със забраната за износ на опожарена дървесина

Правителството ще разгледа на заседанието си в четвъртък проект на постановление за забрана на износа на опожарена иглолистна и широколистна дървесина с диаметър на тънкия край над 4 см от всички дървесни видове, както и на опожарени дърва за горене, съобщиха в сряда от правителствената информационна служба.

Мярката е предприета по повод двойното увеличение на площта на горските пожари спрямо 2005 г.

Негативната тенденция е запазена и през зимните месеци на 2007 г., през които в горите са регистрирани незапомнени през годините пожари - само до края на март те са над 510 на площ повече от 6600 хектара.

Ситуацията през юли придоби кризисен характер и като цяло броят и площта на горските пожари през 2007 г. се очертава да бъдат много над средно статистическите данни за последните 15 години, се казва в правителственото прессъобщение. До края на юли в горския фонд на страната са регистрирани 1360 пожара, при което са засегнати 34 000 хектара горски масиви.

Преките щети от пожарите до момента са оценени на повече от 3,5 млн. лева. Предстои да се направи пълна инвентаризация на засегнатия горски фонд, при което те ще нараснат неколкократно.

На заседанието в четвъртък министрите ще разгледат и проект на постановление за осигуряване на средства от бюджета под формата на държавна помощ за компенсиране на земеделските стопани, производители на зърнени култури за реколта 2007 г., които пострадаха от сушата.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?