Кабинетът е наел белгийска фирма да лобира пред Брюксел

Кабинетът е наел белгийска фирма да лобира пред Брюксел

Българското правителство е наело брюкселската адвокатска фирма "Албер енд Гайгер" (Alber & Geiger) да го представя и лобира за интересите му в Европейската комисия, след като ЕС реши да замрази фондовете за България и след публикуването на силно негативен доклад за страната през юли.

Новината за това дойде от британското издание "Лигъл уийк", а не от правителството. Запитани за цената, условията и сроковете на договора, от правителствената пресслужба заявиха пред Mediapool, че лобистите не са наети от кабинета, а от МВР.

На интернет страницата на фирмата като неин клиент е посочено българското правителство.

Критиките на Брюксел към София

В юлския мониторингов доклад на ЕК в частта му за правосъдие и вътрешен ред бе констатирано, че реформата в сектора все още не е довела до резултати. Важни дела се връщат в прокуратурата заради дребни процедурни пропуски. Забавянето на съдебни процеси е често явление и няма процедурни гаранции, които да предотвратят забавянето на вземане на решение от съдилищата.

Още

Контрактът е сключен в началото на октомври и е за предоставянето на консултантски и лобистки услуги в областта на правосъдието и вътрешния ред до края на годината, поясниха от МВР.

"Договорът е в рамките на малка обществена поръчка - 15 000 евро (под 30 хил. лв., следователно може да бъде сключен без търг или конкурс – бел. ред.). Предметът му са консултации за обективното представяне на постигнатото от МВР в областта на изпълнение на ангажиментите, свързани с членството в ЕС, включително Механизма за сътрудничество и верификация, установен с решение на ЕК от 13 декември", според официалното съобщение на МВР.

Подпомагаме България в усилията ѝ да реши възможно най-бързо проблемите си с ЕК, казва пред "Лигъл уийк" управляващият партньор във фирмата Андреас Гайгер.

Той и колегата му Ролф Вегенбаур, също специалист по европейско право, съветват българското правителство в опитите му да лобира ЕК, пише "Лигъл уийк". Вегенбаур е бивш директор на юридическата служба на ЕК и се е присъединил към "Албер енд Гайгер" от германската адвокатска кантора "Граф фон Вестфален" (Graaf von Westphalen) миналата година.

В кратката статия се припомня, че докладът на ЕК, който е част от редовния мониторинг на България след приемането ѝ през 2007, установи, че страната не отговаря на изискванията за борба с корупцията и създаване на функционираща административна и съдебна система.

По-рано тази година българското правителство даде повече от 1 млн. евро на австрийска фирма за PR , която да лобира пред Брюксел и да работи с чуждите медии. По този повод западни медии отбелязаха, че вместо да върши реална работа, правителството на Станишев плаща за позитивен PR.

Споделяне

Още по темата

Още от България