Кабинетът е наел белгийска фирма да лобира пред Брюксел

Кабинетът е наел белгийска фирма да лобира пред Брюксел

Българското правителство е наело брюкселската адвокатска фирма "Албер енд Гайгер" (Alber & Geiger) да го представя и лобира за интересите му в Европейската комисия, след като ЕС реши да замрази фондовете за България и след публикуването на силно негативен доклад за страната през юли.

Новината за това дойде от британското издание "Лигъл уийк", а не от правителството. Запитани за цената, условията и сроковете на договора, от правителствената пресслужба заявиха пред Mediapool, че лобистите не са наети от кабинета, а от МВР.

На интернет страницата на фирмата като неин клиент е посочено българското правителство.

Критиките на Брюксел към София

В юлския мониторингов доклад на ЕК в частта му за правосъдие и вътрешен ред бе констатирано, че реформата в сектора все още не е довела до резултати. Важни дела се връщат в прокуратурата заради дребни процедурни пропуски. Забавянето на съдебни процеси е често явление и няма процедурни гаранции, които да предотвратят забавянето на вземане на решение от съдилищата.

Контрактът е сключен в началото на октомври и е за предоставянето на консултантски и лобистки услуги в областта на правосъдието и вътрешния ред до края на годината, поясниха от МВР.

"Договорът е в рамките на малка обществена поръчка - 15 000 евро (под 30 хил. лв., следователно може да бъде сключен без търг или конкурс – бел. ред.). Предметът му са консултации за обективното представяне на постигнатото от МВР в областта на изпълнение на ангажиментите, свързани с членството в ЕС, включително Механизма за сътрудничество и верификация, установен с решение на ЕК от 13 декември", според официалното съобщение на МВР.

Подпомагаме България в усилията ѝ да реши възможно най-бързо проблемите си с ЕК, казва пред "Лигъл уийк" управляващият партньор във фирмата Андреас Гайгер.

Той и колегата му Ролф Вегенбаур, също специалист по европейско право, съветват българското правителство в опитите му да лобира ЕК, пише "Лигъл уийк". Вегенбаур е бивш директор на юридическата служба на ЕК и се е присъединил към "Албер енд Гайгер" от германската адвокатска кантора "Граф фон Вестфален" (Graaf von Westphalen) миналата година.

В кратката статия се припомня, че докладът на ЕК, който е част от редовния мониторинг на България след приемането ѝ през 2007, установи, че страната не отговаря на изискванията за борба с корупцията и създаване на функционираща административна и съдебна система.

По-рано тази година българското правителство даде повече от 1 млн. евро на австрийска фирма за PR , която да лобира пред Брюксел и да работи с чуждите медии. По този повод западни медии отбелязаха, че вместо да върши реална работа, правителството на Станишев плаща за позитивен PR.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?