Кабинетът едва ли ще освободи заплатите в губещите държавни фирми

Проблемът с възнагражденията в предприятията с преобладаващо държавно или общинско участие ще се разгледа цялостно и към решаването му ще се подходи диференцирано според състоянието на отделните предприятия. Това каза премиерът Сергей Станишев в четвъртък пред журналисти в Министерския съвет, докато над 3000 работници протестираха пред сградата.

Демонстрантите настояват да отпадне регулацията на заплатите във фирмите с нас 50% държавно и общинско участие, както и облагането на парите за облекло и храна. Протестът бе организиран от КНСБ и КТ „Подкрепа”.

В момента заплатите в тези фирми се регулират със специална наредба. Според нея държавните и общинските предприятия с лоши финансови резултати не могат да увеличават заплатите на служителите си, заради което възнагражденията на техните работници не са повишавани от години.

Затова синдикатите настояват наредбата да отпадне. Зад искането им застана социалният министър Емилия Масларова (БСП), но предложението ѝ за освобождаване на заплатите предизвика недоволството на финансовия министър Пламен Орешарски. Неговата страна заеха министърът на държавната администрация Николай Василев и съпартийците му от НДСВ.

„Мафия!” и „Искаме си правата” скандираха протестиращите и заявиха, че Николай Василев трябва да си подаде оставката. Сред събралото се множество се четяха и плакатите: „Управленски грешки съсипват железниците”, „Докога на дъното”, „Правителствата са временни, транспортът е вечен”.

Няма обаче да действаме под натиск, подчерта премиерът.

Министър-председателят отбеляза, че наредбата е била обсъдена на оперативно заседание на правителството. Станишев обясни, че вече 15 години регулацията работи и не е оспорвана от синдикатите, въпреки че актуализирането на документа е било многократно обсъждано.

Регулирането на заплатите не може да се разглежда извън контекста на социалните плащания, продължи премиерът. Той посочи, че напоследък доста бързо нарастват размера на социалните плащания, които по думите му се използват за фактическо вдигане на работните заплати.

По-рано през деня коментар по въпроса направиха и други министри от кабинета.

Евентуалната освобождаване на заплатите в предприятията с над 50% държавно и общинско участие ще бъде най-голямата заплаха за макроикономическата стабилност в България през последните 10 години, посочи министър Орешарски преди заседанието на правителството.

В момента текат дискусии, има създадена работна група с участието на министри и експерти, които обсъждат как точно да се реагира, коментира от своя страна министърът на администрацията Николай Василев.

Аз съм един от главните противници на отмяната на наредбата, свършила добра работа през годините, без да се направи анализ на дружествата, допълни Василев. Той риторично попита откъде ще дойдат парите, ако заплатите в губещите фирми бъдат увеличени.

Как например, ще се отрази на цените на услугите, ако монополните дружества в съобщенията, енергетиката и донякъде в транспорта, вдигнат много заплатите си независимо от загубите, които ще претърпят, запита още Василев.

По повод на облагането на т.нар. социални разходи, той заяви, че това не е било идея нито на НДСВ, нито негова. От началото на тази година върху парите за храна и облекло се начислява доходен данък, което доведе по намаляване на чистите им доходи за сметка на по-високи удръжки.

Преди няколко седмици синдикатите и някои министри от кабинета, включително Орешарски, се разбраха социалните добавки до 200 лева на месец да не се облагат. В момента обаче не е ясно дали правителството ще се съгласи на тази уговорка.

Ние не сме против увеличението на доходите на тези работници, което да ги компенсира за това ново данъчно облагане, допълни Василев.

Споделяне

Още от България