Кабинетът финтира закона за бюджета с инжекция от 111 млн. лв. за общини

Правителството продължава с порочната практика да гласува извънредни разходи за избрани кметове без ясни критерии

Правителството за пореден път демонстрира как може да харчи бюджета по непрозрачен начин с отпускането на над 111 млн. лв. допълнително за местната власт. В разпространеното от кабинета съобщение няма яснота в кои общини и за какви проекти се наливат средствата, които се доближават до целевата субсидия за капиталови разходи на местната власт (164 млн. лв.), регламентирана в Закона за държавния бюджет за 2018 г.

От прессъобщението става ясно единствено, че Столична община ще получи 15 млн. лв. за метрото, а Пловдив – 9 млн. лв. за реализиране на инфраструктурни проекти свързани с факта, че през 2019 г. градът ще бъде европейска столица на културата. Други общо 358 хил. лв. се дават за ремонта на два православни храма във Варна и Русе. И толкоз.

Кои са другите общини и кои са проектите, които засягат живота на милиони българи, ще стане ясно след публикуване на постановлението.

Информация за отпускането на допълнителния трансфер от над 111 млн. лв. не е била предоставена дори на кметовете и не е коментирано това разпределение на средствата и от управителния орган на Националното сдружение на общините, каза пред Mediapool Донка Михайлова, зам.-председател на УС на НСОРБ.

Тя посочи, че на последното заседание на управителния съвет е обсъден въпросът, че през 2017 г. по този начин правителството е разпределило около четвърт милиард лева за местната власт. "Това ни тревожи, защото се заобикаля Законът за държавния бюджет, без да е ясно по какви критерии се разпределят тези средства", каза Донка Михайлова, която е кмет на община Троян от БСП.

Разпределянето на пари от държавния бюджет по този непрозрачен начин е любим и неизменен способ на всички управляващи, независимо кой е на власт. През лятото на 2016 г. лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини премиера Бойко Борисов, че раздава средства на близки до властта кметове. Тогава общини управлявани от ДПС получиха финансова инжекция от над 27 млн. лв. в опит да бъде спечелена подкрепата на партията на Ахмед Доган на предстоящите президентски избори, което обаче не помогна на Цецка Цачева да спечели изборите. Сега средствата, които почти се равняват на капиталовия трансфер за общините в бюджета, се отпускат година преди предстоящите местни избори през есента на 2019 г.

Допълнителните трансфери по бюджетите на общините и по бюджета на Министерския съвет (за двата храма – бел. ред.) се предоставят за сметка на предвидените средства в централния бюджет за 2018 г. и за сметка на преструктуриране на разходите или трансферите по централния бюджет за тази година, е посочено в правителственото съобщение.

За София и Варна – 24 млн. лв.

Допълнителният трансфер по бюджета на Столична община е в размер на 15 млн. лв. Средствата са за финансиране на третата линия на метрото от бул. "Владимир Вазов" през центъра до ж.к. "Овча купел" и кв. "Горна баня".

Традиционно всяка година правителството отпуска между 10 и 20 млн. лв. за финансиране строителството на метрото и няма пречка този разход да бъде записан в Закона за държавния бюджет, а не да се прави по този непрозрачен начин, смятат финансисти.

Същата е ситуацията и с община Пловдив, която получава допълнително 9 млн. лв. за изграждането на нова или обновяването на съществуваща културна инфраструктура - художествени галерии, кина, зали за временни експозиции, както и за ремонта на централния площад. Финансирането е част от ангажимента на държавата, поет през лятото на 2017 г., във връзка с подкрепата на избрания за Европейска столица на културата български град през 2019 г.

И 87 млн. лв. за редица други общини

С правителственото постановление са одобрени средства по бюджетите и на редица други общини, е посочено в съобщението, без да се казва кои са те.

Средствата са предназначени приоритетно за ремонт на общински улици и за реализиране на редица инфраструктурни проекти в подкрепа на общинската социална и жилищна среда, е посочено още в правителственото съобщение.

Кои са общините и какви суми за кои обекти получават ще стане ясно след публикуването на правителственото постановление в Държавен вестник.

Публикуването на постановлението обаче няма да разсее мъглата по какви критерии и начин са избрани тези общини и проекти, което ще доведе отново да политически престрелки за финансиране на "правилните" кметове.

Снимки БГНЕС

Споделяне

Още от Бизнес