Кабинетът гласува половин милион за ремонта на "Радецки"

Кабинетът гласува половин милион за ремонта на "Радецки"

Правителството отпуска половин милион лева за преглед и ремонт на парахода "Радецки". Решението, взето в сряда, идва месеци, след като започна кампания за събиране на пари за ремонта. Тя бе подкрепена от Националния исторически музей (НИМ), откъдето през януари заявиха, че са необходими 250 хил. лв. "допълнителен разход, непосилен за музея". В началото на февруари министърът на културата Боил Банов пресметна, че са необходими около 100 хиляди евро.

Ремонтът на "Радецки" няма да се прави в България, а най-вероятно в Румъния, заяви премиерът Бойко Борисов при разглеждане на тази точка от дневния ред на правителственото заседание. Причината е в начина, по който била приватизирана корабостроителницата в Русе.

"Тъй като навремето така са приватизирали корабостроителницата в Русе, ремонтът не може да бъде проведен в България, трябва да отиде в Румъния. За целта близо половин милион с днешната точка, като я подкрепите, даваме незабавно да отидат корабът да се отремонтира, така че да могат учениците, децата, пък и всеки турист, който иска да се вози на него и да може да пресъздаде усещането за подвига и героизма на Ботев", обясни Борисов.

Още преди месеци Банов заяви, че ремонтът не може да се направи у нас. Той обясни, че корабостроителницата в Русе не работела, тази във Варна се занимавала само с морски кораби, а "Радецки" е речен.

"Всички се прекланяме пред подвига на Ботев, всички свързваме името му и с кораба "Радецки". Не случайно в най-хубавите, патриотични песни, те са като химн, е споменаван и той", заяви в сряда Борисов.

Параходът "Радецки", който е филиал на НИМ и се намира на специален пристан в Козлодуй, е копие на оригиналния австрийски кораб. Плавателният съд, с който четата на Христо Ботев преминава в България през май 1876 г., е бракуван от австрийските власти в началото на миналия век. Впоследствие е построен сегашният параход.

Споделяне

Още от България