Кабинетът готви 10% ръст на заплатите в бюджетната сфера

"Докато аз съм министър, няма да има намаляване на ДДС", заяви Владислав Горанов

Кабинетът готви 10% ръст на заплатите в бюджетната сфера

От началото на следващата година заплатите на служителите в държавния сектор ще бъдат увеличени с 10%, обяви във вторник премиерът Бойко Борисов пред журналисти във Варна. По думите му ръстът на заплатите в държавната сфера ще повлече нагоре и останалите сектори.

Според Борисов, когато се работи на парче за полицаи, военни, съдебна охрана, учители, остават някои сектори, които все едно не са важни. Затова сега се планира увеличението да е за целия бюджетен сектор, като по думите му разчетите на финансовия министър го позволяват. 

По-рано сутринта заявка за повишението на бюджетните заплати даде и финансовият министър Владислав Горанов.

"Ако не настъпят драматични промени в макрорамката за 2019 г., както е разчетена от Министерството на финансите, ще има възможност в началото на следващата година доходите в бюджетната сфера да бъдат вдигнати с 10%", каза Горанов пред Нова телевизия.

Той не даде конкретни разчети колко ще струва на бюджета увеличението. Според одобрената през пролетта средносрочна бюджетна рамка за заплати от бюджета догодина са предвидени близо 6.2 млрд. лв., което е с около 600 млн. лв. повече от заложените в Бюджет 2018. В тази сума със сигурност влиза обещаното още в началото на мандата нарастване на възнагражденията на учителите, но най-вероятно вдигането на всички заплати ще изисква още средства.

От 2019 г. е предвидено също увеличение на минималната работна заплата от сегашните 510 лв. на 560 лв.

Горанов изрази увереност, че бюджетът тази година няма да приключи на дефицит.

Той предупреди, че цените на някои ограничени ресурси, като природния газ, например, ще продължат да растат в годините напред.

Горанов каза още, че няма да има намаляване на ДДС, докато той е министър, и отбеляза, че по-ниската ставка на този данък не дава гаранция за спад на цените. 

Споделяне

Още по темата

Още от България