Кабинетът готви мерки за внос на работници от чужбина

Ще има облекчения за работа у нас на етически българи, живеещи зад граница

Марияна Николова, Снимка: БГНЕС

Правителството най-сетне ще откликне на призивите на бизнеса за внос на евтина работна ръка от чужбина.

"Обсъждаме възможностите за промяна на българското гражданство, както и облекчаване на режима за влизане на работници от трети страни. В момента, в който сме готови, ние ще съобщим какви ще бъдат съответните предимства, които ще дадем. За уседналост говорим, както и за възможности, които да облекчат режима на влизане в Република България", обяви в неделя във Варна вицепремиерът Марияна Николова, цитирана от БНР.

От думите ѝ не станаха ясни почти никакви подробности за какви мерки става дума. Все пак се разбра, че ще има облекчаване на процедурите за работа на етническите българи, които живеят в чужбина.

Бизнесът отдавна настоява да се облекчат мерките за наемане на работна ръка от държави като Виетнам, Индия, Молдова, Армения и др. заради задъхването на пазара на труда за кадри.

Откакто паднаха ограниченията за работа на българи в ЕС през 2014 г., родният трудов пазар се задъхва заради недостиг на кадри. Дори ежегодното повишение на заплатите с около 7-10% не може да предотврати изтичането дори на нископлатени работници към ЕС.

Досега правителството не се решаваше на по-смели стъпки за отваряне на пазара на труда за работници от трети страни. Не е ясно доколко мерките, анонсирани от Николова, ще са достатъчно смели, защото големи групи от обществото се притесняват, че подобна стъпка може да притисне заплатите и да увеличи безработицата.

Преди дни финансовият министър Владислав Горанов се изказа, че България не бива да се рекламира като дестинация, предлагаща евтина работна ръка. По думите му правителството ще продължи да натиска бизнеса да повишава заплатите.

Споделяне

Още от Бизнес