Кабинетът готви свой закон за прозрачност на медийната собственост

Кабинетът готви свой закон за прозрачност на медийната собственост

Правителството ще внася свои законодателни промени относно собствеността и финансирането на медиите и тяхното разпространение. Трима министри са натоварени да подготвят поправките, съобщи правителствената пресслужба в сряда.

В началото на февруари депутати от ДПС, сред които и Делян Пеевски внесоха законопроект, за медиите, който предвижда да бъдат разкрити не само действителните им собственици, но и онези, които ползват "непазарно финансиране".

До този момент управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" не са излезли с ясна позиция за законопроекта на ДПС, чиято прозрачна цел е легитимира медиите на Пеевски и компания като "пазарно" финансирани и да покаже, че депутатът няма монопол върху пазара и разпространението на печатни медии.

Проектът на Пеевски не предвижда прозрачност на банковото финансиране, нито на правителствените грантове за "пазарно" финансирани медии.

Правителственият законопроект ще се пише от работна група с участието на трима министри - на икономиката, на финансите и на културата, както и определени от тях експерти, информира правителствената пресслужба.

Те имат за задача да предложат ясен механизъм за разкриване на крайния собственик на доставчика на съответната медийна услуга и източниците му на финансиране. Освен това трябва да кажат кой ще е отговорният държавен орган, който ще прилага механизма, както и размера на санкциите, в случай на неизпълнение на задълженията на адресатите на законопроекта.

Работната група трябва да предложи също законово допустим начин за сезиране от компетентен държавен орган на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и да регламентира задължение на КЗК за периодично изготвяне на секторни анализи на медийния пазар в страната, обхващащи всички медии.

Ако КЗК установи, че конкуренцията на медийния пазар е ограничена или нарушена, трябва да бъде създаден механизъм за нейното възстановяване - това е друга от поставените пред тримата министри задачи.

Освен това правителството възложи в 14-дневен срок от приемането на решението работната група да сезира КЗК за извършване на секторен анализ на медийния пазар в страната.

Задачата на КЗК ще бъде да изследва характеристики и структура на медийния пазар, участниците, степента на пазарна концентрация, динамиката в сектора, нормативната уредба, саморегулациите и да бъдат направени изводи за състоянието на конкурентната среда, се казва в съобщението на МС.

Интересна подробност е, че КЗК и в момента е длъжна да следи за концентрация на собственост, включително при медиите, а всички трансформации на медийната собственат до момента са ставали с благословията на антимонополната комисия, която не е констатирала никакви нередности.

По-големият въпрос, за който властите си затварят очите, е по отношение на скрит контрол върху медии, чиито официални собственици са подставени лица на реалния им притежател. Нагледен пример за подхода на държавните органи в такива случаи е актуалният скандал със сделката на Гинка Върбакова за ЧЕЗ, при която формално всичко изглежда законно и по правилата.

България е на последно място в ЕС по свобода на медиите, според класацията на "Репортери без граници". Страната е силно критикувана от различни международни организации за непрозрачност на медийната собственост и олигархичен контрол върху тях. Нещо чудно правителственият законопроект да е формален отговор на тези критики, но без сериозно намерение за съществена промяна на ситуацията.

Законът на Пеевски все още не е внесен за разглеждане в ресорната медийна комисия в парламента, която е възможно да изчака и правителствения законопроект, за да гледа двата заедно.

Споделяне

Още по темата

Още от България