Кабинетът харчи предизборно парите на Публичната инвестиционна компания

Всички 220 млн. лв. от капитала на Публичната инвестиционна компания ще бъдат раздадени за над 300 проекта с национално и местно значение, които бяха одобрени от Министерския съвет в четвъртък.

Обектите ще се изграждат през второто тримесечие на тази година, съобщи след заседанието на кабинета правителственият говорител Димитър Цонев.

 

Това означава, че парите на създадената в края на 2004 г. със средства от бюджетния излишък компания, ще се изхарчат до изборите на 25 юни. Така обаче правителството ще наруши споразумението си с Международния валутен фонд за оползотворяване на капитала на държавното дружество през второто и третото тримесечие на годината.

 

Публичната инвестиционна компания бе обект на сериозни преговори с МВФ, чиито експерти бяха категорични против нея, но в последствие се съгласиха да преглътнат съъздаването ѝ срещу намаление на капитала ѝ. Заложените в бюджета за 2005 г. средства за дружеството бяха 340 млн. лв., но в последствие по искане на МВФ те бяха намалени на 220 млн. лв.

 

При изготвяне на списъка министерствата са се ръководели от изискването, че  те трябва да са основно свързани с изграждане и ремонт на пътищата, опазването на околната среда и безопасността на движението и развитие на железопътната инфраструктура, обясни Цонев.

 

От думите му излиза, че до фонда не са били допуснати общински проекти, а властта е избирала кого да финансира.

 

Споделяне

Още от България