Кабинетът и депутатите обсъждат утре разговора Борисов-Путин

Добрев чака да замине за Москва, Дянков пътува за САЩ, откъдето се включва официално инвеститор

На утрешното заседание на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов ще запознае членовете на кабинета с проведения в понеделник телефонен разговор с руския му колега Владимир Путин, в който трябваше да бъде съобщено българското решение за бъдещето на АЕЦ "Белене".

След разговора на двамата министър-председатели българското правителство съобщи, че са обсъждани икономическите и политическите отношения между двете държави и в удобно за него време Бойко Борисов ще информира българския президент Росен Плевнелиев и депутатите от Народното събрание за резултатите от разговора. От пресслужбата на Путин обявиха, че Путин и Борисов са се договорили в най-скоро време българският министър на икономиката, енергетиката и туризма да посети Москва, за да обсъди детайлно съвместните проекти и всички актуални въпроси.

Резултатите от разговора на двамата министър-председатели ще бъдат обсъдени в Министерски съвет, след което министърът на икономиката Делян Добрев ще пътува до Русия, каза външният министър Николай Младенов пред НТВ във вторник. Той обаче не посочи точно кога Добрев ще замине за Москва, от пресцентъра на икономическото ведомството също не можаха да се ангажират с конкретна дата, обяснявайки, че трябва да се изчака утрешното правителствено заседание.

По-късно в сряда на закрито заседание на парламентарната комисия по икономика и енергетиката Борисов ще информира и депутатите за какво са си говорили с Путин.

Външният министър потвърди предстояща визита на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков в САЩ, за която се появиха твърдения, че е свързана с привличането на появилия се преди около два месеца американски фонд, готов да инвестира в АЕЦ "Белене". По думите на Младенов американското посещение на Дянков в САЩ е по друг повод, но за да "напълни картинката" обясни, че самият той се срещнал преди дни в Брюксел със специалния пратеник на САЩ по енергийните въпроси в Евразия Ричард Морнингстар.

"Предварителното писмо, с което американският инвестиционен посредник заявява готовност да получи 25 процента от проектната компания "Белене" и да участва с 50 процента в кредитирането на проекта, вече е факт в правителството", коментира междувременно енергийният експерт Атанас Тасев пред БНР. По думите му инвеститорът от САЩ е пенсионен фонд, което е достатъчна оценка за благонадеждността на ядрения проект.

"Знаете, че пенсионните фондове са изключително рестриктивни от гледна точка на инвестиционната част на портфейла си, това е по закон така, щом те са готови да инвестират, това е косвено доказателство, че те, техните експерти оценяват този проект като ниско рисков. Никога никой не би позволил на пенсионен фонд да инвестира във високо рисково мероприятие", каза Тасев.

Лидерът на БСП Сергей Станишев пък не пропусна възможността да отбележи безпомощността на правителството на ГЕРБ да вземе решение за АЕЦ "Белене".

"Станахме свидетели на пореден разговор на премиера Борисов с Путин. Още през септември 2009 г. трябваше да има позиция на правителството по трите големи енергийни проекта. Коя дата сме сега?", коментира бившият премиер. По думите му две години и половина около проекта цари пълна каша и неяснота и оскъпяването на ядрената централа идвало от бавенето на решението за съдбата на строежа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?