Кабинетът иска НС да одобри още един милиард за санирането

Правителството в оставка иска да продължи санирането, сн. БГНЕС

Правителството в оставка реши да предложи на парламента да увеличи с още 1 милиард лева финансирането на програмата за "безплатно" саниране на панелните жилища.  Причината е, че досегашният лимит от 1 млрд. лв. вече е достигнат, стана ясно след заседанието на Министерския съвет в сряда.

Сред мотивите на кабинета да търси порламентарната подкрепа за наливане на още милиард в санирането е, че това е нова инвестиционна политика за обновяване и енергийна ефективност на сградите в България, която води до енергийни спестявания с дългосрочен ефект.

"Предлагаме програмата да се увеличи с още 1 милиард лева. Това е най-мащабната социално-икономическа програма, защото създава заетост на малки и средни фирми, над 550 са участвали. Социалният ефект е безспорен, над 340 хиляди души реално са се възползвали от програмата. Ако удвоим ресурса, над 700 хиляди ще се възползват от програмата. Разходите за отопление ще спаднат с над 50%”, обясни след правителственото заседание регионалният министър Лиляна Павлова пред  журналисти.

Тя допълни, че към момента е обезпечено финансирането за санирането на 2000 сгради за следващата година, като над 440 са в реален процес на изпълнение.

Данните на държавната Българска банка за развитие (ББР), която със заеми от други банки отпуска средствата за санирането, а те ще ѝ бъдат възстановени от бюджета, сочат прогнозна стойност на сключените анекси към 31 декември 2016 г. до 953 072 604.35 лева. Сумите, който ще бъдат разплатени до края на годината, се очаква да са 391 354 454.61 лева.

С мотива достигане на лимита от 1 млрд. лв. за саниране, който бе заложен под черта в бюджета за 2016 г. и ще бъда разплатен на ББР от излишъка, правителството на ГЕРБ спря приемането на нови заявления за обновяване на панелките малко след като подаде оставка. В същото време в приетия за 2017  г. бюджет също има записане 1 млрд. лв. под черта за санирането, което означава, че в движение ще се решава въпросат дали те да бъдат изразходвани.

За спирането на програмата се говореше много между първи и втори тур на президентските избори като представители на кабинета на Бойко Борисов многократно заявяваха, че ако не бъде избран кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева и правителството си тръгна, санирането ще спре. В крайна сметка бяха прекратени новите заявки, а сградите със сключени договори стана ясно, че ще получат безплатното за тях, но не и за данъкоплатците, обновяване 

Министърът в оставка допълни, че в момента програмата е насочена към панелните сгради, впоследствие ще се разшири и към другите многофамилни сгради, а в бъдеще да влязат и еднофамилните, за да се покрие целият сграден фонд в държавата.

"По показатели нашата държава е с най-ниска енергийна ефективност на сградния, жилищния фонд", коментира Павлова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?