Кабинетът иска от "Уестингхаус" половината пари за VІІ блок

Идната седмица става ясно ще вземе ли компанията 49% от ядрения проект, възможно е да се оттегли

Снимка: Министерство на енергетиката

До средата на следващата седмица трябва да стане ясно ще го бъде ли проектът за изграждане на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" по американската технология АР-1000. Тогава българското правителство очаква отговор от компанията "Уестингхаус" дали приема условието да поеме 49 на сто от капитала от бъдещия реактор, да осигури съответното на дела финансиране и да не се оттегля след изграждането на ядрения блок, а да остане "възможно най-дълго". Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова пред журналисти, след като откри международна ядрена конференция в София в четвъртък.

По информация на Mediapool от няколко различни източника напълно възможно е "Уестинхаус" да откаже да осигури парите, тъй като официално условието да вземе 49% от проекта било поставено преди ден, а и практиката на компанията е да продава технологии и да строи реактори, а не да ги финансира и да е техен оператор. Така изглежда реално оттеглянето на корпорацията.

На 31 март 2015 г. изтича сключеното споразумение между правителството и "Уестингхаус" за изграждането на новата ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" по технологията АР-1000, до което се стигна през декември 2013 г. след посещение на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в САЩ. През август миналата година американската компания и АЕЦ "Козлодуй" подписаха акционерно споразумение, според което "Уестингхаус" ще получи 30% в ядрения проект и ще го финансира, но след изграждането на реактора ще се оттегли от проекта като продаде дела си на държавния ядрен оператор.

Правителството на Бойко Борисов обаче реши, че споразумението с "Уестингхаус" ще бъде преразгледано и за целта бе създадена работна група, която да анализира досегашните договорки и икономическия модел на проекта. Цялата цена на новия реактор се очертава да е 10 млрд. долара с ескалацията. Офертата на "Уестингхаус" за технологията е за 5.3 млрд. долара, но държавата трябва да вложи още 2.4 млрд. лв. за оперативни разходи и зареждане с гориво, съобщиха преди месец от американската компания. Тези суми обаче подлежат на оскъпяване във времето.

Вдигане на мизата

Тъй като АЕЦ "Козлодуй" не може да осигури финансирането за своя 70%-дял, според сегашното акционерно споразумение, правителството иска "Уестингхаус" да придобие 49 на сто от проекта и да осигури финансирането на този дял, както и да не се оттегля от смесеното дружество след изграждането на VІІ блок.

Основно условие на България е да няма дългосрочни договори за изкупуване на енергията, да не се изискват държавни гаранции и осигуряването на финансиране да не бъде за сметка на дълга и дефицита на страната ни, каза Петкова и добави, че "Уестингхаус" са запознати с тези условия.

Проектът за VІІ блок в "Козлодуй“ бе сред обсъжданите теми при посещението на американския държавен секретар Джон Кери в София на 15 януари. "Поискал съм от "Уестингхаус" да инвестира у нас, а с помощта на "Ексимбанк" да "бъде намерена финансово-икономическа схема, която да не ни задължава да минаваме дефицита или да се дава гаранция за сметка на дълга“, каза тогава премиерът Бойко Борисов. Джон Кери от своя страна отбеляза, че една от възможностите за финансиране на евентуалния бъдещ реактор е американската "Ексимбанк".

На 30 януари премиерът повтори посланието си и пред представителите на Американската търговска камара. "Ще ги посрещна с хляб и сол, когато заявят, че са инвеститори, а не търговци. Това са още 5-6 млрд. евро или долара, то сега доларът е по-силен от еврото. Ние няма откъде да ги извадим. Американското правителство да даде една банкова гаранция. Нищо не е за него", призова тогава Борисов, след като уточни: "имаме инженери, имаме площадка, но нямаме пари”.

Искаме "Уестингхаус" да участва със свеж финансов ресурс в проекта и да не излиза от него възможно най-дълго, каза Петкова.

Акционерното споразумение с "Уестингхаус", подписано буквално в последните дни на кабинета "Орешарски", в момента се преразглежда в неговата цялост, клауза по клауза, уточни тя.

Накъде при отказ на "Уестингхаус"...

Резултатът от преговорите трябва да стане ясен в края на март, когато изтича ексклузитетът на подписаното между "Уестингхаус" и АЕЦ "Козлодуй" споразумение за строежа на VІІ-ми блок. Теменужка Петкова не пожела да се ангажира с отговор на въпроса откъде АЕЦ "Козлодуй" ще намери останалите 51% от нужното финансиране, ако "Уестингхаус" се съгласи на сделката. Също така не коментира какво ще се случи след 31 март, ако двете страни не се разберат.

"Нека да видим отговора на "Уестигхаус", за да се види откъде ще се търси финансиране за дела на АЕЦ "Козлодуй", каза Петкова. Тя допълни, че на този етап правителството не е обсъждало дали при оттегляне на "Уестингхаус" да се проведат преговори с други потенциални кандидати да строят нов реактор на АЕЦ "Козлодуй" или да се търси друг стратегически инвеститор в ядрения проект, а "Уестингхаус" да остане само изпълнител на новия блок по неговата технология.

"Това акционерно споразумение не е влязло в сила. То е подписано под условие и то е, че ще бъде потвърдено от следващо правителство", напомни министър Петкова.

По информация на Mediapool от няколко различни източници обаче американската компания не е съгласна да участва с толкова голям дял в ядрения проект и да остава в него. Корпоративната политика на "Уестинхаус" е да продава технологии и да изгражда реактори, а не да инвестира в тях и да бъде техен оператор.

Най-вероятно "Уестингхаус" ще откаже да влага в VІІ блок и ще се оттегли от проекта с предвиденото в споразумението обезщетение, твърдят запознати. Какво е то не се посочва. Не е ясно и какви са досегашните разходи както на "Уестингхаус", така и на АЕЦ "Козлодуй" по реализацията на новата ядрена мощност.

Основният приоритет – удължаване живота на работещите реактори

От думите на Теменужка Петкова стана ясно още, че правителството на ГЕРБ по-скоро ще остави проекта за VІІ блок настрана. Пред конференцията тя заяви, че продължаването на живота на V и VІ блок е водещ приоритет на правителството в сферата на ядрената енергетиката. По думите ѝ, мерките за модернизацията на двата реактора ще се изпълняват до 2016 г. за V блок и до 2018 г. – за шести.

Зам.-председателят на енергийната парламентарна комисия и бивш директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов (ГЕРБ) пък коментира, че държавата не може да си позволи да даде гаранции за заем за строежа на VІІ блок, защото "трудно може да се прибави още дълг към наскоро взетите 16 млрд. лева заем". "Така че VІІ блок може да стане само със свежи пари", допълни Николов.

По думите му, цената на тока от новата ядрена мощност от 120 лв. на МВ не може да бъде понесена от българския пазар. Единственият вариант е производството от бъдещия реактор да се върже с ниските цени на тока от работещите V-ти и VІ-ти блок, каза Николов и отново подчерта, че без стратегически инвеститор това няма как да стане.

Според международни финансови експерти, с които Mediapool разговаря, обаче проект като VІІ блок може да получи банкови кредити и без държавни гаранции и нещата зависят от това, доколко правителството е решително в намеренията си България да има още една ядрена мощност.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес