Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Кабинетът избра Дойче банк за Булгартабак

0 коментара

На извънредно заседание днес правителството избра кандидатът на Дойче банк за купувач на Булгартабак холдинг. Решението на кабинета още днес бе внесено в парламента. Според последните промени в закона за приватизацията, Народното събрание одобрява купувачите на 15 предприятия, сред които и Булгартабак.

Поправките в закона влязоха в сила преди три дни, в петък, 7 март. Светкавично, Агенцията за приватизация днес внесе доклад за офертите за тютюневия холдинг в правителството, чрез министерството на икономиката. Самият кабинет се събра часове след внасянето на доклада извънредно и одобри същия кандидат - "Тобако кепитъл партнърс", който АП беше избрала още миналото лято и чийто избор бе отменен от ВАС.

След днешното решение на правителството, процедурата предвижда одобрение от страна на парламента на избрания купувач. След това АП трябва да проведе с него преговори и да сключи приватизационния договор, чиито параметри се одобряват от надзора на агенцията и отново от Министерския съвет.

Бързането от страна на НДСВ е заради трите дела срещу поправките в закона, образувани в Конституционния съд по искане на депутати от БСП, от СДС и от президента. Повечето юристи прогнозират, че КС ще отмени новия ред за приватизация. Тъй като решенията на съда нямат обратна сила, кабинетът трябва да успее да завърши сделката за Булгартабак, преди КС да се произнесе.

След заседанието на правителството вицепремиерът Николай Василев каза, че за кандидат-купувач е избран консорциум между "Тобако кепитъл партнърс" и "Бългериън консюмър продъктс", който е дал най-добра оферта.

С решението на кабинета е определен и срок от 20 дни след одобряване на избора на купувач от Народното събрание, за предоставяне на декларация за произхода на средствата на купувача. Агенцията за приватизация е задължена да приключи преговорите с купувача до 30 дни след решението на парламента

Василев каза, че офертата на избрания купувач предвижда общи инвестиции от 220 млн. евро. Цената е 110 млн. евро за 80% от акциите, 38.5 млн. евро за покриване на задължения на дружествата от системата на холдинга към бюджета, и инвестиции за над 71 млн. евро през следващите пет години. Има поето задължение за запазване на 6 000 работни места.

Кабинетът преценил, че избора на Дойче банк отговаря на политиката за привличане на инвеститори от международна величина и на изискванията към купувачите на дружествата, които са от значение за националната сигурност.

Василев подчерта, че сделката гарантира изкупуването на тютюневите реколти през следващите пет години. За реколта 2003 г. трябва да бъдат изкупени всички договорени количества от сегашното ръководство на холдинга.

За реколтите от 2004 до 2007 г. са поети ангажименти съответно за 40,42,44 и 62 хил. т. тютюн. При неизпълнение на това задължение за всеки килограм неизкупен тютюн ще се плаща глоба от 2 евро, което е малко над сегашната цена на първо качество ориенталски тютюн.

Като гаранция за изпълнение на задълженията по сделката купувача ще предостави 30 млн. евро. При рпазваляне на сделката по вина на купувача той ще трябва да плати 80 млн. евро. Василев обясни, че причина за подобно решение може да бъде неизпълнение на ангажимента за изкупуване на тютюн от над 20% от тютюневата реколта.

Днес стана ясно, че "Консорциум Метатабак" не е потвърдил офертата си за Булгартабак и в доклада на АП са фигурирали офертите на останалите трима кандидат-купувачи.

"Консорциум Метатабак", в който директно участва изгоненият от България бизнесмен Майкъл Чорни, не внесе наново депозита от 2,5 млн.евро и не потвърди офертата си за тютюневия холдинг. През юли м.г. "Метатабак" бе подал втората по параметри оферта, но след това бе декласиран заради нарушения от АП. Решението на агенцията бе потвърдено и от съда.

Миналото лято агенцията класира на първо място кандидатът на Дойче банк "Тобако кепитъл партнърс", който даде еднаква цена за холдинга с "Метатабак" - 110 млн.евро, но по-високи инвестиции за следващите 5 години. На трето място тогава остана "Тобако холдинг", също свързан с Чорни, и "Росбулгартабак", чиято оферта бе с най-ниски ценови и инвестиционни показатели.

Предишната процедура за тютюневия холдинг бе прекъсната от съда след обжалване от неуспелите играчи. ВАС отмени изборът на "Тобако кепитъл партнърс" за предпочетен купувач и разпореди на АП да поиска повишаване на цената за Булгартабак. В мотивите на 5-членния състав на съда бе разпоредено декласиране и на кандидата на Дойче банк.

Именно със съдебното решение представителят на "Метатабак" Георги Тасев днес мотивира отказа на фирмата да поднови своята оферта за тютюневия холдинг. Според Тасев, АП е длъжна да се съобрази с решението на ВАС, което оставя в играта само "Тобако холдинг" и "Росбулгартабак", въпреки поправките в закона за приватизацията, по които продължава приватизационната процедура.

По думите на Георги Тасев, в променения закон липсва текст, който да обезсилва влезли в сила решения на ВАС, затова сделката за холдинга трябва да приключи по стария ред - АП да поиска подобряване на офертите от "Табако Холдинг" и "Росбулгартабак".

Днес от Конституционния съд обявиха, че са образували самостоятелни дела по всички отделно внесени искания поправките в приватизационния закон за бъдат обявени за противоконституционни. Първи такова искане внесоха депутатите от БСП и КС вече образува дело по него, с докладчик председателя на съда Румен Янков. Днес магистратите са образували още две идентични дела - по искането на СДС депутатите и по искането на президента Първанов, с двама различни докладчици.

КС е образувал и отделно дело по искането на Първанов да се произнесе нарушават ли депутатите основния закон, гласувайки с чужди карти и дали приетите по този начин закони противоречат на конституцията. Поводът Първанов да отправи това искане също е свързан с приватизационните промени, приети от управляващите в парламента с поне 4 чужди карти.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.