Кабинетът избута ГЕРБ последни за изявления в изборната нощ

Най-напред парламентарно представените партии и след това извънпарламентарните ще правят изявления в изборната нощ. Това реши в четвъртък правителството, в чийто правомощия е цялостната организация на изборите. На практика това означава, че очертаващата се като фаворит на изборите  извънпарламентарна партия ГЕРБ на столичния кмет Бойко Борисов ще говори в изборната нощ дори след най-малката парламентарно представена сила.

Несъгласие с това решение обяви министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев (НДСВ), чието министерство е пряко ангажирано с организирането на вота. Въпреки това той заяви, че ще изпълни решението, защото е дисциплиниран член на кабинета.

Василев не пожела да коментира кой е дал предложението, което обезсмисля провежданите преди това разговори на ведомството му с представители на всички политически партии за принципа, по който те да проведат своите пресконференции в нощта на 28 октомври, а след това и на балотажа (4 ноември).

Министърът смята, че първо трябва да говорят кандидатите на парламентарно представените партии, но ако извънпарламентарна сила е победител и има неоспорими доказателства за това, тя трябва да говори първа. Той прогнозира, че с това решение извънпарламентарните сили ще имат време за пресконференции най-рано след 1.30 ч. през нощта след вота.

Лидерът на ГЕРБ и кандидат за втори кметски мандат в София Бойко Борисов бе много изненадан от решението на кабинета. “Аз не мога да повярвам това, че правителството се занимава с пресконференции, когато под прозорците му има токова стачкуващи”, каза той пред Mediapool.  Борисов загатна, че може и да не се яви на брифинг в изборната нощ. “Тези пресконференции нали не са задължителни?”, попита той и добави, че ГЕРБ “ще сме първи в големия парламент”.

Борисов се отказа от полагащата му се пресконференция в нощта на евроизборите, след като някои социологически агенции първоначално обявиха, че победител е ДПС, а лидерът на партията Ахмед Доган “джентълменски” отстъпи правото на първи брифинг на премиера и лидер на БСП Сергей Станишев. По-късно се разбра, че ГЕРБ получава най-голям изборен резултат, следвана от БСП. 

Споделяне

Още по темата

Още от България