Кабинетът изхарчи 1.7 млрд. лв. от излишъка, пак за строителство

Другите "печеливши" са военното и вътрешното министерство

Снимка: Архив БГНЕС

За трета поредна година ГЕРБ изля над 1 млрд. лв. от излишъка за строителство.

Докато през 2016 г. и 2017 г. по 1 млрд. лв. бяха раздадени за саниране на панелки, тази година приоритет на управляващите са пътищата – около 1.5 млрд. лв. ще отидат за магистрала "Хемус" и за реконструкция на няколко по-малки пътни артерии.

Други "печеливши" от предколедното раздаване на милиони тази година са военното министерство – 113 млн. лв. за ремонт на хеликоптери и самолети плюс 50 млн. лв. на предходното правителствено заседание, както и МВР с поредните 30 млн. лв., които да допълнят вечният недостиг на министерството по перото "издръжка".

Преди около две седмици финансовото министерство обяви, че текущият излишък в бюджета месец преди Коледа е 2.8 млрд. лв. Голяма част от него се дължи на забавени и неизпълнени проекти, а не на изключителна събираемост на приходите, както не спира да твърди премиерът Бойко Борисов, хвалейки се постоянно с резултатите от борбата с контрабандата.

Въпреки че в закона е заложен дефицит в бюджета от 1.1 млрд. лв., кабинетът декларира, че годината ще приключи с излишък от около 600 млн. лв., което значи, че кабинетът имаше за харчене странични около 2 млрд. лв.

Абсолютен приоритет е строителството

Огромната част от разпределените в сряда 1.7 млрд. лв. идват от сериозно преструктуриране на разходи от едни пера към съвсем други.

Категоричен е афинитетът на ГЕРБ към сферата на строителството. За изграждането на 134 км от магистрала "Хемус" се заделят 1.35 млрд. лв. предсрочно, без дори да има стартирани обществени поръчки за отсечките.

Други 158 млн. лв. отиват отново в регионалното министерство за други пътни проекти, по които обаче ще се разплащат вече извършени дейности. Сред тях са реконструкцията на първокласния път Слънчев бряг - Бургас, обходният път на гр. Ахелой и Пловдив - Асеновград, извършени превантивни ремонти, отстраняване на щети, поставяне на пътни знаци, монтиране на мантинели, полагане на маркировка и др. Предвидени са и средства за текущ ремонт и поддържане на пътната инфраструктура.

"Пътната инфраструктурата на страната е от особено важно значение за нейната икономика и просперитет", аргументира се правителствената пресслужба.

В списъка обаче липсва пътят Видин-София, за който Борисов обеща на среща с протестиращи да бъде завършен до 2021 г. В същото време обещанието на премиера за изграждането на "Хемус" е до 2024 г.

Отбраната също е ключово перо

След строителството второто голямо перо, по което ще отидат милиони от излишъка, са разходите за отбрана. След като на предишното правителствено заседание ведомството на Красимир Каракачанов получи 50 млн. лв., основно за поддръжка на самолетите МиГ 29 и СУ 25, тази седмица то взима още 113 млн. лв. Каракачанов по принцип считаше, че допълнителните пари за неговия сектор са му сигурни, защото те бяха "спестени" от несъстоялите се и през 2018 г. военни проекти за покупката на нов тип боен самолет и патрулен кораб.

Пореден извънреден транш тази година получава и МВР. Този път сумата е 30 млн. лв., като 7 млн. лв. от тях са за издаването на българските лични документи, а 23 млн. лв. са за "неотложни разходи, свързани с текущата издръжка на министерството".

Традиционно, Министерският съвет получава сериозна сума от излишъка, за да се разплати за софтуер с "Майкрософт" - 23.2 млн. лв. Парите ще отидат за "разплащането на разходи по предоставяне на софтуерната осигуровка за програмни продукти на "Майкрософт" с придобит лиценз за безсрочно право на ползване и предоставяне на услуги от типа Premier Support Services и от типа Digital Advisory Services за нуждите на държавната администрация".

Други 2.4 млн. лв. от бюджета на Министерски съвет ще отидат за разплащане на дължимите от областните администрации към общините данък сгради и такса смет за 2018 г.

Осигуряват се и 300 000 лв. за извършването на спешни ремонтно- възстановителни дейности в църквата "Св. Успение Богородично" в село Драговищица, община Кюстендил, която е построена през 1859 г. и е паметник на културата от местно значение.

НСО и разузнаването също с извънредни средства

Всички останали пера, по които се отпускат допълнителни средства, получават далеч по-ниски суми.

Например, одобрени са 5.6 млн. лв. за дължими плащания (възстановяване на суми) към бенефициенти заради съдебно отменени финансови корекции за периода 2007 – 2013 г. "Така ще се осигурят средства за редица важни и неотложни проекти на територията на цялата страна, които са с инфраструктурно, културно и социално предназначение", посочва правителствената информационна служба. Най-голямата част от сумата отива за проекти на екоминистерството – 2.4 млн. лв.

Едва 0.7 млн. лв. от излишъка ще получи министерството на образованието за четири национални програми ("Осигуряване на съвременна образователна среда", "Заедно за всяко дете", "Обучение за ИТ кариера" и "Без свободен час") и допълнително финансиране на училища и детски градини.

Националната служба за охрана (НСО) получава 1.7 млн. лв. за изплатени обезщетения по закона за НСО. Държавна агенция "Разузнаване" взима 1 млн. лв. за издръжка на задграничната дейност на агенцията. По-дребни суми получават също Комисията за защита от дискриминация (125 000 лв.) и Националният статистически институт (148 500 лв.).

Одобрени са и допълнителни 1.9 млн. лв. за Министерството на външните работи за командировъчни на дипломатите зад граница и софтуерната поддръжка на Националната визова информационна система. България дава и 19 559 лв. за настаняване на мигранти и бежанци в Република Македония и Босна и Херцеговина по линия на официалната помощ за развитие.

Община Марица взима 3.7 млн. лв. за кръстовище

Правителството отпусна още 3.7 млн. лв. на община Марица за обект "Реконструкция на пътно кръстовище - Пътна връзка „Пловдив - АМ "Тракия" (възел "Запад")" с път за село Радиново и промишлено-търговска зона "Марица".

Близо 4.3 млн. лв. ще получат други общини за непредвидени разходи по спасителни и неотложни аварийни работи в следствие на бедствия.

Театрите си взимат заработените отгоре 7 млн. лв.

Допълнителни 7 млн. лв. получават театрите, но парите на практика идват от преизпълнение на собствените им приходи от билети.

За пореден път правителството отпуска дотация за издръжката на проектната компания за отдавна прекратения проект за строежа на петролопровода Бургас-Александруполис. Макар за България този проект да е в миналото, продължава да функционира съвместната компания с участието на руски и гръцки фирми, регистрирана в Амстердам. България, която съдеше съакционерите си, че не искат да ликвидират дружеството, се отказа от претенциите си и реши да запази участието си за реализация на неясно все още какви съвместни енергийни проекти и то с Гърция, въпреки че 50 на сто от фирмата е руска собственост. Този път парите в проектната компания са 120 000 лв.

Правителството реши да отпусне и 3.66 млн. лв. на спортното министерство за изграждане на многофункционална спортна зала в Кърджали. Средствата ще минат през увеличаване на капитала на "Национална спортна база" ЕАД.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес