Кабинетът изостави строежа на магистралата до Калотина

Правителството на Пламен Орешарски изостави строителството на магистралата до Калотина. Към момента обществената поръчка за 50-.километровото трасе е замразена, въпреки че още през март бяха отворени офертите на 10-те кандидати. Плановете на кабинета на ГЕРБ бяха магистралата да се построи до края на 2015 г. със спестените пари по оперативна програма "Транспорт".

Строителството на магистралата до Калотина остава за следващия програмен период 2014-2020 г., каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева в понеделник при откриването на пътния възел при гара Яна. Преди дни обаче транспортният министър Данаил Папазов обяви, че магистралата не е сред проектите, които ще се финансират с пари по оперативна програма "Транспорт" след 2014 г. По думите на Папазов средствата са за изграждането на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле, "Хемус" до Велико Търново, както и скоростния път от Ботевград до Видин.

Изграждането на магистралния участък от София до Калотина е част от трансконтиненталният коридор Лондон – Калкута, който е най-краткия път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток. През българска територия участъкът продължава от столицата по магистрала "Тракия" до Пловдив, където тръгва по изграждащата се магистрала "Марица" до ГКПП "Капитан Андреево".

Изграждането на 52 км от магистралата от София до Калотина влязоха в индикативния годишен списък на оперативна програма "Транспорт" още през 2012 г. с прогнозна стойност от 200 млн. лв. Заради изчерпване на средствата за пътища по програмата беше нужно политическо решение за наддоговаряне. Такова обаче не взе нито правителството на ГЕРБ, нито служебният кабинет. Сега се очертава тапата между Калотина и София да остане до 2020 г.

Междувременно строителството на магистралния участък от сръбската граница до Димитровград също ще се забави заради фалита на австрийската "Алпине". По думите на сръбския министър на строителството обекта ще бъде възложен за довършване на сръбски фирми, но това ще удължи изграждането му с около година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес