Кабинетът извънредно ще обсъжда постановление за свиване на публичните разходи

Кабинетът извънредно ще обсъжда постановление за свиване на публичните разходи

На извънредно заседание в понеделник се очаква министрите да обсъдят постановлението за съкращаване на разходите в публичния сектор, съобщи БНР. Мярката залегна в антикризисната програма, за която се договориха синдикатите, работодателите и управляващите преди три седмици.

Конституционният съд (КС) обаче определи като противоконституционен член 17 от Закона за бюджета, по който разходите трябваше да се орежат с 10 на сто без одобрениена Народното събрание. Финансовият министър Симеон Дянков заяви, че е намерен друг път, по който харчовете да се спестят.

Решено беше 10-процентното орязване на разходи в държавните ведомства да не засегне заплатите там, където са били направени съкращенията. Миналата седмица Дянков съобщи, че разходите за хазната ще са повече заради анекси по различни договори за над 2 млрд. лв., подписани от предишното правителство. Премиерът Бойко Борисов пък каза, че правителството ще търси други начини за намаляване на разходите.

Продължаваме да действаме по 60-те мерки. Ако ги изпълним, ще бъдат достатъчни, за да се справим с проблема за тази година, коментира министър Дянков. Според него тези мерки ще осигурят на страната 1.6 млрд. лв.

Управляващите обсъждат и възможността още от тази година държавните служители да спрат да получават допълнително материално стимулиране, се посочва още в информацията на БНР.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?