Като условие управителят на БНБ да подаде оставка до края на ноември

Кабинетът компенсира Искров с пост в Черноморската банка

Кабинетът компенсира Искров с пост в Черноморската банка

Управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров най-вероятно ще подаде оставка до края на ноември, научи Mediapool от свои източници в парламента.

Решението му е консултирано с премиера Бойко Борисов и парламентарните групи от управляващата коалиция ГЕРБ-РБ-ПФ-АБВ, които настояват за оттеглянето на гуверньора на БНБ.

Като компенсация за предсрочно прекратения му мандат, Искров настоява да бъде назначен за представител на българската държава в Черноморската банка за търговия и развитие в Солун. Забавянето на остаката му пък се дължи на факта, че за да бъде изпратен на тази длъжност, Министерският съвет (МС) трябва да отмени назначение на кабинета "Орешарски".

На този пост по време на мандата на правителството на БСП и ДПС беше избран бившият главен секретар на МС Нина Ставрева. Мандатът ѝ обаче започва да тече от декември т.г. и тя, на практика, все още не е встъпила в длъжност. Затова, според източници на Mediapool в МС, се очаква правителството да ревизира назначението на Ставрева и на нейно място да бъде изпратен Искров. През октомври м.г. Ставрева бе избрана за зам.-управител за България на Черноморската банка за търговия и развитие, а бившият вицепремиер Даниела Бобева - за управител.

Черноморската банка е независима международна институция с регионален характер. Дейността ѝ е насочена към финансиране и насърчаване на регионални проекти от публичния и частния сектор и към поощряване на търговската дейност между страните-учредителки, какъвто статут има и България. Членството на страната ни дава възможност за участие при разпределянето на финансовия ресурс на банката, която разполага с 3.5 млрд. евро. Акционери в банката са страни от региона, сред които Русия, Азербайджан, Турция и Румъния.

Във вторник, тази седмица, управителят на Централната банка Искров и премиерът Борисов имаха около 20-минутна среща в Министерския съвет, но никой от двамата не разкри какъв е бил поводът. Именно по време на този разговор министър-председателят е предложил на управителя на БНБ вариантът с назначението му в Черноморската банка в Солун, научи Mediapool.

Парламентарните групи от управляващата коалиция, както и социалистите от БСП, засега са се обединили около мнението, че най-добрият избор за следващ управител на БНБ е Светослав Гаврийски, за когото преди време в публичното пространство се разчу, че е отказал подобна оферта. Въпреки това управляващите са решили да направят нов опит да го убедят да поеме поста.

Мандатът на Иван Искров като управител на БНБ изтича през 2015 г. и в момента няма основание да бъде прекратен по нито едно от законовите изисквания. В същото време и управляващите, и опозицията, са на мнение, че Искров трябва да бъде сменен и вероятно това е причината да му се търси нов пост, за да склони на доброволна оставка, каквато с половин уста предложи още преди изборите.

Във всичките си изявления през изтеклите близо 5 месеца от началото на кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ) до отнемането на лиценза ѝ, Искров внушава, че той няма никаква вина за случилото се. Той прехвърля отговорността за решенията за КТБ на парламента и политиците, като признава отговорност за катастрофата с КТБ на заместника си Цветан Гунев, който бе начело на "Банков надзор" и в момента е обвиняем по делото за източването на 206 млн. лева от частната банка.

Споделяне

Още по темата

Още от България