Кабинетът на Борисов с най-високо стартово одобрение в сравнение с предходните

Кабинетът на Бойко Борисов започва работа с най-високо стартово одобрение от всички правителства през годините на прехода. По-голяма част от българските избиратели подкрепят по-радикалната промяна в управлението, а дневният ред на новото правителство съвпада с обществените нагласи, че приоритет трябва да са борбата с корупцията по високите етажи на властта, както и справяне с икономическата криза в страната. Това сочат оповестени във вторник данни от социологическо проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), правено в периода 1-10 август сред 1000 души.

Според него 64% от запитаните твърдят, че са доволни от резултата от парламентарните избори, а 20 на сто недоволните. Най-доволни от победата на ГЕРБ има сред българите на възраст между 40 и 60 години. Две трети от младите хора също са удовлетворени от изборните резултати.

Четиридесет и пет процента от анкетираните или 55 на сто от упражнилите правото си на глас на парламентарните избори посочват, че са гласували за партия ГЕРБ. От НЦИОМ коментират, че делът на вървящите "в крак с победителя" надхвърля значително реалния изборен резултат.

Въпреки това, за разлика от предишни избори, особено през 2001 г., когато на власт дойде НДСВ, сега конюнктурните отговори са по-малко.

Народът най-доволен от санкциите за отсъстващи депутати

Санкциите за отсъствия на депутати от пленарна зала и решението да се публикуват отсъствията на народни представители на сайта на парламента са най-одобряваните от българите промени в правилника на Народното събрание, показва проучването на НЦИОМ. Одобрение на тези мерки са заявили над две трети от анкетираните.

 Още

До момента дневният ред на новия кабинет, който бе сформиран на 27 юли, съвпада с обществените представи за приоритетите в управлението. Приоритет номер едно, според изследването, е борбата с корупцията на всички етажи на властта. "Това е толкова значима доминанта в масовото съзнание на 48% от българите, че измества на второ място дори остър управленски проблем, какъвто е справянето с икономическата криза (посочено като приоритет на кабинета от 36%)", отчитат социолозите.

Почти половината от анкетираните подкрепят първите стъпки на правителството на Борисов, а 39.8 все още не могат да дадат оценка. Според 10.5 на сто от българите те са неуспешни.

При това става дума за равно и високо одобрение на първоначалните му усилия сред хората във всички възрастови групи, както и сред образованите.

На справянето с корупцията се гледа като на реално разрешим вътрешен проблем при силна воля и последователни действия от страна на управляващите.

Хората съзнават, че справянето с икономическата криза е по-глобален проблем, който в голяма степен може да се реши и чрез овладяването на корупционните практики в страната.

Това, че кабинетът на Борисов започва работа с най-високо стартово одобрение от всички правителства през последните 20 години, натоварва управлението на ГЕРБ със свръхочаквания, които пораждат огромна политическа отговорност и немалък риск.

Сред песимистите за новото управление преобладават избиратели на партиите от доскоро управлявалата тройна коалиция.

От НЦИОМ коментират, че все още е рано да се измерват рейтингите на министър-председателя и на членовете на новия кабинет по класически методи, доколкото както политическите формации, така и социолозите е редно да дадат известно време на толеранс.

Оттам отчитат нарастваща подкрепа и влияние на ГЕРБ, както и към РЗС и "Атака".

Близо 40 на сто от участвалите в изследването са на мнение, че РЗС има много по-добри позиции след парламентарния вот, а 34% споделят подобна оценка за "Атака". С тези три формации се изчерпва списъкът на политическите сили, за които хората са склонни да мислят като за партии с растящ престиж.

За повечето други партии и особено за тези от състава на тройната коалиция, хората мислят като за политически сили с рязко редуцирано влияние.

НДСВ и БСП получават по-силни удари върху престижа си като партии в сравнение с ДПС. В очите на собствените си избиратели ДПС не губи позиции по същия начин, по който това се случва сред разочарованите избиратели на НДСВ и на БСП, посочват от НЦИОМ.

Една трета от гласувалите за социалистите оценяват като трайно намаляващо влиянието на своята партия. Особено критични към левицата след вота са най-възрастните избиратели (тези над 60 години). Три четвърти от избирателите на НДСВ са убедени, че партията им губи позиции.

Проучването показва не особено оптимистични оценки за влиянието на двете десни формации – СДС и ДСБ. Близо половината от интервюираните твърдят, че се редуцира влиянието на всяка една от тези партии.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?