Кабинетът на Меркел одобри преместването на германски войници от турска база

Кабинетът на Меркел одобри преместването на германски войници от турска база

Кабинетът на германския канцлер Ангела Меркел одобри в сряда изтеглянето на войските на Бундесвера от военновъздушната база Инджирлик в югоизточна Турция във връзка с дипломатическия спор между двете страни, съобщиха правителствени източници на ДПА.

Германски войници са стационирани в Инджирлик, намираща се близо до границата със Сирия, като част от борбата с терористичната група "Ислямска държава", но Турция наложи забрана на германски депутати да посещават базата.

Преместването на войските вероятно ще стане този месец.

Преместването на 260 германски войници и военна техника, включваща самолети за наблюдение Торнадо, във въздушна база в Йордания, ще отнеме около два месеца.

Важно е Германия и нейният съюзник от НАТО Турция да продължат диалога дори и след изтегляне на германските военни от турската военновъздушна база Инджирлик заради отказа на Анкара да позволи на германски депутати да посетят германските военнослужещи в базата, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

Ние имаме широк кръг общи интереси с Турция и също така тесни икономически отношения, така че дискусиите са много необходими, посочи Меркел пред репортери.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?