Кабинетът на Меркел прие законопроект, позволяващ фракинга с проучвателна цел

Кабинетът на Меркел прие законопроект, позволяващ фракинга с проучвателна цел

Германското правителство одобри проектозакон, позволяващ използването с проучвателна цел на технологията за добив на газ известна като фракинг, съобщи ДПА.

Сред депутатите от партиите, влизащи в правителството, обаче се надига недоволство, тъй като някои са на мнение, че природозащитните ограничения не са достатъчно големи.

Петролните компании са на мнение, че Германия разполага със залежи от шистов газ в северните части на страната, което може да ѝ помогне да намали постепенно вноса на синьо гориво от Русия по тръбопроводи. Газът обаче може да бъде добиван само с хидравлично разбиване на пластовете (фракинг) - процес, при който се инжектира вода в скалите, за да се освободи газът.

Обществеността в по-голямата си част е против плана на фона на опасенията, че технологията ще замърси подпочвените води.

Приетият от правителството проектозакон трябва да бъде изпратен в парламента. Той забранява фракинга в природни паркове и области, от които градовете се захранват с вода.

Секторът лобира за проектозакона, посочвайки, че безопасно е добиван труднодостъпен газ от пясъчници в Германия 50 години чрез техника подобна на фракинга. Перспективата за разработване на газ в шистови скали, които са различен тип скали, предизвика обаче необходимостта от регулация.

Десетки депутати от коалицията на канцлера Ангела Меркел заплашиха да гласуват срещу законопроекта, тъй като според тях в него има прекалено много вратички.

Германска социалдемократическа партия, която също е в правителството, изрази резерви.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?