Кабинетът на Тони Блеър започна работа с нов външен министър

Британският премиер Тони Блеър оповести състава на новия си кабинет, като изненадващо смени досегашния си външен министър Робин Кук, предадоха осведомителните агенции. Новият външен министър на Великобритания е досегашният министър на вътрешните работи Джак Стро.

Блеър, който бързо обяви новия си кабинет след огромната победа на парламентарните избори на 7 юни, остави на поста финансовия министър Гордън Браун, който бе и водач на предизборната кампания на Лейбъристката партия.

Бившият министър на образованието Дейвид Блънкет ще поеме вътрешното министерство на мястото на Стро. Маргарет Бекет, досега лидер на Камарата на общините, ще оглави новосъздаденото министерство на околната среда и селските въпроси, а бившият министър на търговията и промишлеността Стивън Байърс поема министерството на транспорта и регионите.

Вицепремиерът Джон Прескът, който досега водеше и министерството на транспорта, ще бъде назначен за министър на контрола над правителствения екип. В предишното правителство на Блеър тази длъжност заемаше г-жа Мо Моулам, която е решила да се оттегли от политическа дейност.

Бившият външен министър Робин Кук все пак ще остане в кабинета като лидер на Камарата на общините, което се оценява като "понижение", отбелязва Асошиейтед прес. Лидерът на долната камара на британския парламент осъществява връзките между правителството и парламента и е говорител на правителството в отсъствието на премиера и вицепремиера.

В специално изявление Кук приветства назначението си. "Винаги съм бил преди всичко парламентарист и Камарата на общините ми липсваше през последните години", заяви той.

Новото лейбъристко правителство поставя в центъра на своята политика курса към завършване на интеграцията на страната в ЕС и присъединяването ѝ към зоната на еврото, отбелязват осведомителните агенции. Това по-малко от денонощие след сформирането на новия кабинет заяви в декларация новоназначеният външен министър Джак Стро.

"Трансформирайки отношенията си с Европа ние получаваме и ще получаваме и в бъдеще огромни преимущества", каза Стро. "Вече показахме, че от гледна точка на националните си интереси можем да постигнем много повече с помощта на партньорството, а не като се изолираме", се казва в декларацията на Джак Стро.

Днес той започна своята реална работа, като участва в срещата на министрите на външните работи в Люксембург.

Споделяне

Още от Европа