Кабинетът награди с пари и медали спасителите в наводненото с. Бисер

Правителството ще награди с по 5000 лв. Атанас Димитров Атанасов, Атанас Георгиев Георгиев и Красимир Колев Колев “за проявената от тях гражданска доблест и героизъм” по време на спасителните действия в наводненото с. Бисер. Това се казва в решение на Министерския съвет от сряда. С помощта на тримата жители на с. Бисер от бедстващия район бяха изведени над 60 души, от които 18 възрастни. В трагедията след скъсването на язовирната стена на яз. Иваново на 6 февруари загинаха 10 души.

Кабинетът предлага още Атанас Атанасов и Атанас Георгиев да бъдат удостоени с медал "За заслуга". В село Бисер в началото на миналата седмица Атанасов и Георгиев със собствени сили и средства са извеждали хора от залетите и срутващи се постройки. Впоследствие активно се включват в организацията по възстановяването на пометеното от водата село.

На президента Росен Плевнелиев ще бъде предложено да награди с орден "За военна заслуга" и членовете на екипажа на вертолет с борден номер 701, се казва в решението на правителството.

Бригаден генерал Златко Златев, командир на 24 вертолетна авиобаза – Крумово, ще бъде удостоен с първа степен на ордена, старшина Петко Кирков – с втора степен на отличието, а майор Крум Семов, старши лейтенант Васил Ганчев, офицерски кандидат Димо Костов и цивилен служител Антон Христозов – с трета степен на ордена.

“Ордените ще бъдат връчени за проявения от тях изключителен професионализъм, себеотрицание и чувство за отговорност по време на аварийно-спасителни работи”, са мотивите на правителството.

Екипажът на вертолета “Кугър” беше изпратен да помогне на бедстващите в районите на селата Стойково, Родопи и Бисер. “При изпълнение на задачите с риск за живота си петимата военнослужещи и цивилният служител спасиха двама души от обърнат във водите автомобил и един човек от помпена станция в гр. Любимец”, припомнят от Министерския съвет. Отличия и награди от по 500 лв. ще получат други 28 военни, участвали в спасителните дейности в наводнените райони, е решил военният министър Аню Ангелов. Това стана ясно след правителственото заседание.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?