Кабинетът най-накрая прие Здравната стратегия, но без твърд курс за реформи

Кабинетът най-накрая прие Здравната стратегия, но без твърд курс за реформи

Министерският съвет прие в четвъртък дълго отлаганата Национална здравна стратегия за периода 2008-2013 г., върху която управляващите трябва да стъпят в предстоящите реформи. Тя обаче не дава отговор на въпроса как ще се осъществи един от ключовите моменти в реформата – демонополизацията на Здравната каса. В документа, приет от правителството, е записано, че ще се въведе конкурентно начало в системата на финансиране на здравеопазването, като се запази задължителното здравно осигуряване, но в него се включат още здравно-осигурителни дружества на принципа на равнопоставеност и солидарност.

Така на практика стратегията не отразява постигнат коалиционен консенсус по въпроса с промяната във финансирането на здравната система, а само бегло се маркира, че ще има демонополизация. Именно липсата на разбирателство между БСП, НДСВ и ДПС е причината здравната стратегия да не бъде приемана досега, въпреки критичното състояние на здравеопазването.

Здравният министър Евгений Желев обаче е оптимист, че до края на годината законите, необходими за демонополизацията на Здравната каса, ще бъдат факт.

Като цяло стратегията бяга от цифрите и конкретността. Така например в нея е записано поетапно увеличаване на публичните средства за здравеопазване като процент от БВП, но конкретни параметри не са заложени. Срещу повечето залегнали в нея мерки изобщо липсва финансова обезпеченост.

Управляващите дълго време бяха упреквани, че кроят реформи, без да са приели Национална здравна стратегия. Сега обаче, когато тя вече е факт, от системата отново са критични, тъй като документът се приема броени месеци преди края на правителствения мандат. "Следващите управляващи ще си дойдат със своя здравна стратегия и пак нищо от начертаното няма да се изпълни", коментираха те пред Mediapool.

В стратегията е залегнало преструктурирането на болничната помощ, разработване на единна методика за остойностяване на медицинските услуги. Документът предвижда още до 2013 г. да бъдат внедрени електронни здравни карти, а още през 2009 г. да имаме пълни електронно-медицински пациентски досиета, предвижда документът.

Стратегията си поставя за цел да се разшири достъпът на пациентите до специализирана извънболнична помощ. Очаква се чрез законови промени да се осигури свободен достъп за някои групи от населението (деца, бременни и др.) до специалист - акушер-гинеколог, педиатър, психиатър. Освен това е заложено създаването на групови практики и придобиването на специалност "обща медицина".

За спешната медицинска помощ се залага на извършване на структурно-организационни промени; освобождаване от неспецифични дейности (неотложна помощ,транспорт на хемодиализно болни, транспорт на проби за алкохол и упойващи вещества и др.).

Още по темата
Още от България