Кабинетът наля още 80 млн.лв. в държавната инфраструктурна фирма

262 млн.лв. по предварителни данни е бюджетният излишък за 2004 година, който ще влезе във фискалния резерв на страната. Събраните от държавата приходи за миналата година са с 1.742 млрд.лв. повече от 2003-та, което е ръст от 12 процента, съобщи в понеделник в Пловдив финансовият министър Милен Велчев, цитиран от БТА.

От изявлението на Велчев стана ясно, че още една част от парите, които държавата е събрала в повече от данъкоплатците, са отделени за новоучредената държавна инфраструктурна фирма.

В края на миналата година вече бяха заделени 260 млн.лв. от текущия бюджетен излишък за инфраструктурни проекти - пътища и ВиК структура. Кабинетът реши да създаде отделна държавна фирма, която да оперира с парите, макар че функциите ѝ ще се повтарят до голяма степен с тези на Изпълнителна агенция "Пътища". Сега към тези средства ще се прибавят още 80 млн.лв. от бюджетния излишък, което означава, че в последните 6 месеца преди изборите кабинетът Сакскобургготски заделя общо 340 млн.лв. за инфраструктурни проекти.

Почти същата сума - отново от очаквания бюджетен излишък и отново месеци преди изборите - бе гласувана през пролетта на 2001 г. от предишното правителството на ОДС. Макар че до смяната на изпълнителната власт през юли реално бяха похарчени около 100 млн.лв., новият кабинет на НДСВ и ДПС обвини предшествениците си, че с предизборни цели едва ли не е издънил бюджет 2001, който в крайна сметка завърши също с излишък.

Сегашното отделяне на крупна сума за инфраструктурни проекти, финансирани от държавата, бе един от спорните моменти между правителството и Международния валутен фонд, заради които мисията на МВФ не приключи прегледа на предпазното споразумение с България, тоест не даде "печат на одобрение" на политиката на кабинета. МВФ препоръча излишъкът да се внесе във фискалния резерв и с него да се погасява външен дълг. Не бяха чути и мненията на икономисти, че на базата на рекордния бюджетен излишък, оценяван общо на около милиард и половина, правителството може да си позволи да предприеме по-кардинални данъчни облекчения за 2005 година.

Освен заделените пари за инфраструктура, които ще се ползват през тази година, кабинетът Сакскобургготски започна да харчи текущо бюджетния излишък още през юли м.г., когато бяха заделени над 260 млн.лв. отново за инфраструктура, за покриване на дългове на болници и училища и други. В края на годината кабинетът на няколко пъти гласува и нови траншове от излишъка за нереформирани бюджетни сфери, както и за коледни надбавки към пенсиите.

В Пловдив днес Велчев определи 2004 г. като най-успешната бюджетна година до момента.

Общите приходи за 2004 г. са 15.811 млрд.лв., от които данъчните приходи са 12.787 млрд.лв. Ръстът на събраните от данъчните средства е 15.1 процента.

Разходната част на бюджета е 15.137 млрд.лв., което е с 1.068 млрд. повече от 2003 г. или представлява ръст от 7.6 на сто на бюджетните харчове.

Споделяне

Още от Бизнес