Кабинетът намерил "правилната вакса" срещу контрабандата

Излишъкът в хазната 145 млн. лв., но "не се гласете да ги харчим", заяви Бойко Борисов

Кабинетът намерил "правилната вакса" срещу контрабандата

"Мисля, че сега намерихме правилната вакса относно борбата със сивата икономика", заяви премиерът Бойко Борисов на заседание на структурата "Предприемачи ГЕРБ" в неделя. Той отново се похвали, че за първите три месеца правителството му е осигурило приходи в хазната за около 820 млн. лв., което означава излишък от 145 млн. лв. и при запазване на темповете – дефицит от 2.8 на сто, което е под планираното и в рамките на разрешения от ЕК.

"Не се гласете да ги похарчим - 50 дадохме за Коледа, сега за Великден - 50, а и трябва да пълним дупката в бюджета", предупреди той.

От началото на годината правителството обявява нови и нови данъчни проверки за различни браншове и по различни поводи.

"Огромният проблем на българския бизнес е сивата икономика. Защото, от една страна тя генерира корупцията, защото, за да има една контрабандна схема, дали е за захар, дали е за месо, дали за цигари, за петрол, за сладоледи, шоколади, пиратки, ти трябва митничар, полицай, данъчен, началници над тях, сиреч че трябва да се създаде престъпна схема, която това да направи. Това генерира милиард и половина, два, пари от сивата икономика. Това убива родното производство. Защото като вкарат китайско месо, какви прасета и какви телета да гледаш", разви тезата си Борисов.

В типичния си стил той разви тезите си за правенето на бизнес в България и как му пречи съдебната система.,

"Бизнес не е да се наредят всички за обществените поръчки и да кажат ние сме големи бизнесмени", заяви премиерът. Той обяви, че проблемът на бизнеса е съдебната система на първо място и сравни как в САЩ делата се решават бързо, а тук се точат с години.

Такива забавяния съчетани с някои други популистки действия могат да объркат банковата система, допълни той и илюстрира тезата си с Корпоративна търговска банка..

"Представете си, ако нюхът ми не беше дошъл да вкарам този специален закон за КТБ и още нямаме синдик. Има, благодарение на Закона, но решение на съда няма. Април ни бяха казали. През това време виждате какво се случва - за 1 евро се продават огромни компании, цесии…", каза премиерът.

"Ако имаше синдик, когато банката бе обявена във фалит, това нямаше да се случи. Не се подвеждайте по Мая Манолова, това е популизъм, който ще създаде след това огромни проблеми. Това е най-лесният начин да се върнат мутренските времена, като с години се точат процесите. Не се подвеждайте", призова Борисов делегатите.

"Четири години не дадох една банка да се срути в най-тежката финансова криза в света. Свърши кризата и те събориха банката", каза премиерът за кабинета на Пламен Орешарски.

Борисов също така призова българите да не се сравняват Румъния, а да гледат към Холандия и Германия.

"Като казват - вижте в Румъния какво правят, в България това го правим - колко министри бяха арестувани, влачени, премиери, дори. После се оказва, че всички са най-чисти. Не се подвеждайте по Румъния, ние трябва да гледаме както е в Германия и Холандия. Това са държави, където върховенството на закона е безапелационно. България е минала през това, на нас сега ни трябва малко спокойствие", заяви Борисов.

Както обикновено прави в речите си, Борисов мина и по повърхността на редица други теми 

"Говорихме си с мъжете министрите, че ако действително решим да направим жена-президент, трябва да имаме мъжете някакъв шанс за смяна на пола. Пак да пишат една седмица какво съм имал в предвид, да ми правят анализ на думите. Страшно обичам разни политолози, антрополози, социолози да коментират какво съм мислел, какво съм искал да кажа и как съм го казал. Обичам да ги гледам. Толкова са забавни и са с едни такива толкова умислени погледи, такива интелектуалци, все едно ние другите сме някакви тъпанари, а те са умниците на държавата", коментира Борисов.

Той приключи речта си с нареждания към екипа си . "Лили (регионалния министър Лиляна Павлова), обличай лилавото якенце и надолу по Тракия, Данче (кметът на София Йорданка Фандъкова) - на Искъра, Горанов (министъра на  финансите) - ти да смяташ".

Преди речта на Борисов, пред форума говори и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който обяви, че много от присъстващите ще намерят място в общинските листи по места, но всички трябва да работят за развитието на местната власт, за развитието на регионите, на държавата.

Споделяне

Още от България