Кабинетът не казва с колко се е издължил на бизнеса

Служебното правителство, което пое ангажимент бързо да се разплати с малките и средните предприятия, не дава информация как върви процесът и колко от просрочените задължения на държавата към бизнеса вече са погасени. В същото време премиерът Марин Райков непрекъснато призовава бизнесът да прояви “социална отговорност” към най-уязвимите групи.

Предприети са мерки за намаляване на задълженията на правителството към бизнеса, каза Марин Райков след заседанието на Министерския съвет. Той посочи, че държавата дължи на бизнеса около 108 млн. лв. “Помолих министъра на финансите да положи усилия за намаляване на това задължение. 70% от него е на един субект. Мерки са предприети”, каза Марин Райков, без да посочи какви и колко вече от тези 108 млн. лв. са разплатени. От по-раншни информации стана ясно, че най-големият длъжник към подизпълнители е ВМА.

Финансовият министър Калин Христов също отказа информация и препоръча на журналистите да се обърнат към всяко отделно министерство. Министерството на финансите не дължи пари на бизнеса, каза министър Христов.

На 29 март в Габрово президентът Росен Плевнелиев обяви, че правителството ще започне да изплаща натрупаните от държавата дългове към бизнеса, като предимство ще имат малките и средните предприятия, на които държавата дължи около 25–30 млн. лв. Плевнелиев посочи още, че през тази седмица Министерството на финансите ще направи списък с дължимите суми към фирмите и ще започне разплащането.

От думите на Калин Христов стана ясно, че такъв списък няма да се прави, а всяко отделно министерство и ведомство има задължение да се разплати с бизнеса, като приоритетни са плащанията към малките и средните предприятия.

С писмо финансовият министър е напомнил на общините, че съгласно промени в Закона за задълженията и договорите те са длъжни да се разплащат с фирмите в срок от 30 дни. “Не става дума за ултиматум, просто информирам общините. Всички общини получават в срок трансфера, който се дължи от централното правителство. Оттам нататък те трябва да работят в рамките на собствените си бюджети и да не предприемат ангажименти, които надхвърлят бюджетите, тъй като не може да има допълнителен трансфер”, каза финансовият министър.

Задълженията на общините към бизнеса са около 200 млн. лв., като величинета остава без промяна през последните четири години.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?