Кабинетът не показва голяма решимост срещу престъпността

Кабинетът не показва голяма решимост срещу престъпността

Шест месеца след присъединяването си към ЕС Румъния и България не успяха да покажат достоен за доверие напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност въпреки мащабните законодателни реформи. Това предава агенция Ройтерс в петък, дни преди на 27 юни да бъде оповестен мониторинговият доклад на ЕК.

Липсата на резултати засилва тревогите на Брюксел, а някои от старите еврочленки твърдят, че “бедната” балканска двойка може да се е присъединила твърде рано към ЕС.

България и Румъния все още са предмет на наблюдение и са застрашени от санкции, ако не отговорят на изискванията за справяне с корупцията след оповестяването на доклада на ЕК в края на месеца, добавя агенцията.

И двете държави подобриха съдебните си системи и създадоха закони за изграждане на институции за борба с корупцията съобразно изискванията на ЕС. Наблюдатели обаче твърдят, че постигането на добри резултати се възпрепятства от плахи висшестоящи лица, политическа корупция и неефективна държавна администрация.

В България, където организираната престъпност е ключов проблем, граждански организации недоволстват заради липсата на конкретни мерки за борба със злоупотребите, докато чрез корумпирани сделки продължава източването на милиони евро годишно от държавния бюджет.

Правителството, водено от социалистите, отговори на повечето законодателни изисквания на ЕС, но показва недостатъчна решимост в преследването на бързи резултати в борбата с мощните престъпни групировки в страната, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Дипломати казват, че държавни чиновници често са замесени в кръгове, свързани с бившите тайни служби и управляващи голяма част от икономиката на България. Никой не е осъден за големия брой поръчкови убийства в последните години.

Вместо това главният прокурор заяви наскоро, че е необходимо търпение за изкореняване на злоупотребите, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?