Кабинетът не прие шестдневната почивка по Гергьовден

Министерският съвет не прие предложението за шестдневна ваканция, която да обедини националните празници, които се падат съответно петък и сряда. Така дните между почивките 4 и 5 май ще останат работни. Министърът на държавната администрация Николай Василев обясни, че членовете на правителството са преценили, че дългата почивка ще наруши нормалния работен процес, особено в условията на финансова криза.

Според проекторешението неработни дни трябваше да бъдат от 1 май до Гергьовден. Предвиждаше се 4 май (понеделник) и 5 май (вторник) да се отработват съответно на 25 април (събота) и 9 май (събота). Аргументите бяха, че така няма да се прекъсва работната седмица.

"Това би се отразило неблагоприятно на работния процес, докато обявяването на двата дни за почивни ще осигури по-ефективното им използване и съчетаването им с официалните празници за страната", обясниха ден по-рано от правителствената пресслужба.

За националния празник 3 март ще се почива 4 дни, тъй като 2 март (понеделник) е обявен официално за неработен ден. Той ще се отработва на 14 март (събота).

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?