Кабинетът не пусна хай тек сектора в работодателския елит

Нова бизнес асоциация сигнализира за фалшиво представителство в тристранката

Не всички бизнесмени имат еднакъв достъп до властта. Кирил Домусчиев и Бойко Борисов. Снимка: Архив БГНЕС

Правителството в сряда отказа да допусне в работодателския елит едни от най-високотехнологичните компании у нас. По този начин те няма да могат да сядат на една маса с държавата и синдикатите при обсъждането на законодателството, каквато привилегия в момента имат бизнес организациите, представлявани от Кирил Домусчиев (КРИБ), Радосвет Радев (БСК), Васил Велев (АИКБ), Гълъбин Гълъбов (ССИ, шеф на "Лев инс") и Цветан Симеонов (БТПП).

Това става ясно от правителствено решение, с което се отказва на Българската работодателска асоциация "Иновативни технологии" (БРАИТ), да бъде призната за национално представителна и да бъде допусната в т. нар. тристранка (Националният съвет за тристранно сътрудничество). Там влизат правителството, синдикатите и признатите работодателски организации. Органът има консултативни функции и обсъжда най-важните социално-икономически проектозакони.

БРАИТ обединява едни от най-значимите компании във високотехнологичните сектори в страната - Аутомотив, ИТ, биотехнологии, образование, енергетика, мебели, морско дело, здравеопазване, изкуствен интелект и др. Сред членовете на БРАИТ са компании като Bosch, SENSATA, Yazaki, Etem-Gestamp, Festo, SAP Labs, Sensata, VMware.

Аргументът за отхвърлянето на кандидатурата на БРАИТ е, че не отговаря на законовите критерии за представителство.

В отговор в четвъртък асоциацията обяви, че не признава резултатите от "проведената непрозрачна процедура и ще потърси своите права в съда".

"БРАИТ настоява за поемане на пряка отговорност от всички подкрепили или затворили си очите пред тази опорочена процедура, продължаваща десетилетия", казаха от асоциацията.

Асоциацията посочва, че предлага 35 проекта за модернизация на българската икономика, който ще доведат до инвестиции от над 40 милиарда лева.

В същото време според БРАИТ заради подобно непрофесионално отношение към бизнеса в последните три месеца България е пропуснала поредица от инвестиции - за завод за електромобили (пренасочил се към Гърция), за регионален дейта център на "Майкрософт" (Гърция), два ключови проекта за производството на батерии за електромобили, рудодобивни проекти (Сърбия), два завършени завода за батерии за електромобили (Унгария и Полша). "Междувременно румънска ИТ компания за роботизация на процеси на управление на индустрия 4.0 се превърна в борсово оценено дружество за над $10 милиарда", твърди БРАИТ.

Асоциацията е сигнализирала инспектората на социалното министерство за купища нередности при преценката на представителността на работодателските организации. От там твърдят, че нищо неподозиращи български компании са вписвани в работодателски организации. Налице е също "постоянно разнасяне на официално входирана документация насипно в кашони и кутии, конфликт на интереси на председателя на комисията, както и редица шокиращи дискусии по време на заседания на Комисията, които са в разрез с принципите на правовата държава", твърди асоциацията.

"Дори от оскъдната ни предоставена информация в хода на процедурата, ние разкрихме, че български работодатели биват причислявани без тяхно изрично съгласие и знание към произволни работодателски организации. Още по-фрапиращо е, че голяма част от компаниите учредители на БРАИТ се оказаха включени и преброени в други работодателски организации (без тяхно знание и позволение). Също толкова скандализиращ е примерът на работодатели, напуснали публично една работодателска организация и също публично присъединили се към друга, но се оказва, че без тяхно знание продължават да бъдат преброявани в първата", сигнализират от БРАИТ.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?