Кабинетът не разбра какво искат синдикатите, но ще продължи преговорите

Около 1700 училища и детски градини са се включили в днешната ефективна учителска стачка, организирана от синдикатите, съобщиха в петък от централата на КНСБ. Преподавателите искат 10% увеличение на заплатите им със задна дата от 1 октомври, както и отделянето на повече средства за образование от бюджета за следващата година.

Диалогът между правителството и синдикатите ще продължи следващата седмица, обявиха двете страни след близо 4-часова среща в Министерски съвет, по повод засилващите се напоследък профсъюзни протести. След срещата вицепремиерът Николай Василев призна, че и до последно не е разбрал какво е предизвикало масовите протести.

На този етап няма категорично съгласие по нито едно стачно искане, а се отбелязва само сближаване на позициите, бе заявено след срещата, на която присъстваха и социалният министър Христина Христова, здравният и образователният ѝ колега, лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа", както и представители на работодателите.

На общата пресконференция на министри и синдикалисти не стана ясно къде са се сближили позициите.

В коментар на стачните действия в кулоарите на парламента, премиерът Симеон Сакскобургготски призова протестиращите синдикалисти да не нагнетяват социалния мир с преувеличени цифри и твърдения.

От опит знам, че едно от основните неща при такива случаи е да се проверяват числата, които изнасят протестиращите и да се види дали те са автентични, заяви министър-председателят. На въпрос имат ли основание според него протестиращите, той отговори с думите: "Всяко нещо, малко или повече, има основание".

Синдикатите подчертаха, че са дошли с проект на споразумение, което да предложат на кабинета. В същото време вицепремиерът Николай Василев, който бе натоварен от Симеон да води разговора, обясни, че от началото на днешната среща в 13.05 ч., до 14.30 ч. на факса на правителството непрекъснато са пристигали десетки страници с искания на синдикатите и експертите не са успели да ги прочетат всичките. Затова през следващата седмица отделните министри ще продължат с различни срещи диалога със синдикатите.

На този етап има сближаване по позицията, че въпроса за премахването на класовете за прослужено време не е окончателно решен. Социалният министър Христина Христова отново подчерта, че записаното в меморандума с МВФ е само с пожелателен характер. Ще се направи работна група, която отново да прегледа промените в трудовото законодателство, ще се обсъжда отново и закона за уреждане на колективните трудови спорове.

От правителството са се съгласили да се обмисли и искането на синдикатите за наказателна отговорност на работодателите, което не плащат заплати и осигуровки.

Лидерът на "Подкрепа" Константин Тренчев отбеляза, че синдикатите не са против промени в трудовото законодателство, но искат гаранции, че това няма да доведе до спад на доходите на работещите.

В същото време от профсъюзите заплашиха, че ако следващата седмица не постигнат споразумение с правителството, страната ще стане свидетел на цяла серия браншови стачки.

Председателката на синдиката на учителите Янка Такева обяви, че ще направят палатков лагер пред парламента между 22 и 26 ноември.

Жена почина от сърдечна криза по време на стачката

Жена от помощния персонал на 2-ро СОУ в София е починала, след като е получила сърдечна криза по време на днешната ефективна стачка на работещите в училища и детски градини в цялата страна. Това съобщи пред БНР зам.председателят на СБУ Стефан Вълков. По думите му, жената е починала на път за болницата.

По данни на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ, в София в еднодневната ефективна стачка са се включили 156 училища и детски градини, в които стачкуват над 9000 учители. В Пловдив в стачката са се включили 168 училища.

Учителите искат да бъдат отпуснати 6% от Брутния вътрешен продукт за образование през следващата година. В проектобюджет 2005 са планирани 4.2%, а в момента НДСВ и Новото време преговарят по искането за 5 на сто за тази сфера.

Стачкуващите искат допълнително 15 млн.лв. за връщане на безплатните учебници от 2 до 4 клас за социално слаби ученици, 22 млн. лв. за подпомагане на издръжката на детските градини, 5 млн.лв. за превоз на децата от селата до близките градски училища, 6 млн. за индексиране на издръжката на учениците от 1 до 12 клас.

Пред Дарик радио министърът на образованието Игор Дамянов коментира, че по принцип искането на СБУ се отнася като цяло до подобряване на качеството на българското училище - и по отношение на издръжката за един ученик, и по отношение на осигуряването на транспорт за селищните училища, за завишаване на средствата за капиталови разходи.

"В този смисъл исканията имат своето основания и министерството, и аз като министър ги подкрепяме, но във всички случаи решаването на всички тези проблеми зависи не само и единствено от МОН. Това е въпрос на общото ниво на икономическо развитие на страната. Всички тези неща ще се случат, но според мен е прекалено нереалистично да се смята, че те могат да се случат изведнъж", заяви Дамянов.

"Тези 6 % от БВП , които синдикатите искат за образование, се равняват на около 2,5 млрд. лв. и на този етап е нереалистично да се отделят. Това може да стане след няколко години", смята министърът.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?