Кабинетът не се бил отказал да увеличи заплатите на рейнджърите ни в Ирак

Предложението за увеличаване на валутните възнаграждения на нашите военни, включени в мисии чужбина още не е готово, съобщиха днес от министерство на отбраната. Все още вървяла съгласувателна процедура по предложението с ведомствата, свързани с него. Затова и то не било предвидено за разглеждане на днешното заседание на правителството. Когато процедурата приключи, предложението ще бъде внесено за обсъждане, уверяват от МО.

По-рано днес БНР първо предаде, че на днешното си заседание министрите няма да разглеждат предложението за увеличаване на валутното заплащане на военните ни контингенти, а по късно съобщи, че правителството изобщо няма да разглежда такова предложение. Според информацията то било върнато обратно в Генералния щаб, вероятно поради липса на средства за обезпечаването му.

Идеята беше на министъра на отбраната Николай Свинаров след петиция на рейнджърите в Ирак, които поискаха по-високи доларови заплати заради високата степен на риск на мисията. След консултации, Генералният щаб предложи дневните пари на контингентите ни в Афганистан и Ирак да се увеличат като база от 60 на 65 долара и върху това да се дават проценти за риска в работата на всеки войник конкретно. Контингентите в Босна и Косово пък трябваше да получават не 25, а 30 евро по силата на същото решение.

Николай Свинаров обеща увеличението на военните не само да бъде прието, но и да важи със задна дата от 1 октомври т.г.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?