Кабинетът: Ние сме пред открита война между институциите

Гешев опитва да стопли отношенията, покани Бойко Рашков на среща

Институциите са напът да влязат в открита война заради действията на прокуратурата. За това предупреди говорителят на правителството Антон Кутев.

Повод за изявлението му е прокурорската акция в МВР от вторник вечерта. Тогава започнаха претърсвания на кабинети на служители, назначени от вътрешния министър Бойко Рашков да проверяват скандала с подслушването на политици.

Един от тях – Ангел Палалезов – бе обвинен по подозрение, че участва в престъпна група, ръководена от Васил Божков.

Рашков заподозря, че това е опит да бъдат сплашени служителите. Той обясни, че прокурори и следователи ги привикват за разпити в Националната следствена служба. Досега от държавното обвинение не са казвали нищо за тези разпити. Бе пуснато съобщение само за обвиненията срещу Палалезов.

От прокуратурата обаче заявиха, че началникът им Иван Гешев е поканил Рашков на среща. В официално писмо той е заявил, че министърът е отсъствал от международна конференция в София в края на миналия месец.

"С оглед необходимостта от продължаване взаимодействието между изпълнителната и съдебната власт, в частност ПРБ и МВР, бих се радвал да проведем работна среща", пише Гешев. Дали това е опит за стопляне на отношенията с министъра, е рано да се каже. В сряда обаче прокуратурата съобщи, че Гешев се е срещнал и с шефовете на ДАНС и на ГДБОП.

Открита война

"Виждаме как след президентската институция прокуратурата влиза със сила и в МВР, което заплашва да прерасне в открита война на институциите. В период на служебно правителство, когато законодателната власт не работи, виждаме опити прокуратурата открито да се меси в работата на изпълнителната власт", заяви Кутев в сряда сутринта.

Той заяви, че дни след назначаването им на разпит са били извикани новият шеф на ГДБОП Калин Янков, на ДАНС Пламен Тончев и на агенция ДАТО, която прилага СРС-тата.

"Ние подкрепяме всички усилия да се преследват виновните според закона, но сме разтревожени от опитите да се сплашват ключови служители на службите за сигурност, както и да се забавят или осуетяват проверки в системата на вътрешните работи. Призоваваме всички институции да проявят разум и да работят единствено за издигане на държавността и правовия ред в България", заяви Кутев и се извини, че няма да отговаря на въпроси на медиите.

Обвинения

Началникът на сектор "Културно-исторически ценности" в главна дирекция "Национална полиция" Ангел Папалезов е обвинен за участие в организирана престъпна група, съобщи Специализираната прокуратура в сряда сутринта. По информация на Нова тв той е бил разследван от месеци заради контактите си с бизнесмена, колекционер и политически лидер Васил Божков

Обиските в кабинета на Папалезов са резултат от предварително планирана акция, обясняват неофициално от държавното обвинение. Няма информация какво нередно е извършил Папалезов и каква е била функцията му в организираната престъпна група. Според Кутев той първоначално е бил разпитван като свидетел, а обиските са били извършени преди да му бъде повдигнато обвинение.

Претърсването на кабинета и дома на полицая е било разрешено от спецсъда на 1 юни. Действията са проведени незабавно.

Сплашване

Версията на вътрешния министър Рашков обаче е друга. Преди това Папалезов е бил включен в групата, която е проверявала подслушванията и специално - ГДБОП. Сега е освободен от екипа проверяващи.

Преди ден министър Рашков съобщи пред разследващия сайт BIRD, че прокурори са започнали да привикват служители на МВР, назначени да проверяват скандала с подслушването на политици.

По заповед на Бойко Рашков преди дни са започнали проверки в две служби на МВР – "Вътрешна сигурност" и ГДБОП. Назначена е била комисия по проверката. Веднага от прокуратурата са започнали да постъпват искания за даване на информация за същите служители.

Във вторник вечерта в кабинетите им са започнали обиски, които са били разрешени от спецсъда.

Според Рашков целта на всичко това е да се компрометира проверката на скандала с подслушванията. Той е заявил, че има информация, че в последните дни са унищожавани голямо количество документи. Заради привикване от страна на прокуратурата е бил принуден да подмени двама от служителите в проверяващата комисия.

Според различни твърдения броят на подслушваните политици от опозицията може да надхвърля 80 души.

Да видим как ще работим заедно

В разгара на скандала от прокуратурата обявиха, че главният прокурор Иван Гешев е приел в кабинета си новия шеф на ДАНС Пламен Тончев, който е бил на разпит преди дни. Срещата била по инициатива на началника на контразузнаването. Целта била да се обсъди взаимодействието между двете институции.

"Главният прокурор изрази увереност, че ще бъде продължена и трайно установената практика между ПРБ и ДАНС по противодействие на нарушенията, свързани с политическите права на гражданите", пише в съобщението.

Малко по-късно се появи и второ - този път за среща с шефа на ГДБОП Калин Стоянов. По думите на Кутев той също е бил на разпит. И него Гешев е говорил за успешни съвместни действия срещу организираната престъпност.

Излезте на протест!

Междувременно от "Демократична България" призоваха гражданите да излязат на протест и да "подкпрепят демокрацията".

Лидерите на коалицията Христо Иванов и Атанас Атанасов коментираха, че в момента протича широкомащабна операция по сплашване на хората, които проверяват данните за подслушване на политици от опозицията.

Преди това от инициативата "Правосъдие за всеки" обявиха, че възобновяват протестите с искане за оставка на главния прокурор Иван Гешев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?