Кабинетът номинира българския еврокомисар до дни

Очаква се това да е евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел

Жан-Клод Юнкер и Бойко Борисов

Министерският съвет ще излъчи още следващата сряда българския кандидат за еврокомисар. Такъв ангажимент е поел премиерът Бойко Борисов пред председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, съобщи правителствената информационна служба.

Като фаворит да заеме овакантеното място се сочи евродепутатът на ГЕРБ Мария Габриел. България е без свой представител в Европейската комисия от 1 януари тази година, след като заместник-председателят на ЕК и еврокомисар по бюджет Кристалина Георгиева продължи кариерата си в Световната банка. Въпреки кратките колебания по темата служебното правителство се отказа да издига номинация за позицията и остави това за редовно избрания кабинет.

Телефонният разговор между Юнкер и Борисов е бил повод назначаването на Борисов за премиер за трети път. Юнкер го е поздравил и е казал, че се "радва да изрази своите най-добри благопожелания за този впечатляващ успех на Борисов не само като към опитен държавник, но и към добър приятел в негово лице".

Според председателя на ЕК натрупаната през годините управленска мъдрост ще бъде гаранция за силен и уверен старт на новия мандат. Юнкер е допълнил, че под ръководството на Борисов България "ще продължи да следва неотклонно европейския си път". Той е акцентирал върху голямата отговорност, която България има като бъдещ председател на Съвета на ЕС.

На свой ред Борисов е казал, че и "занапред ще продължи да се ръководи от интересите на българските граждани и същевременно ще подкрепя общоевропейските решения за просперитета на ЕС". Той е потвърдил, че организирането и провеждането на българското председателство е приоритет за правителството.

Премиерът е акцентирал, че правителството ще работи за осигуряване на финансовата дисциплина и икономическия растеж на страната, както и за подобряване качеството на живота на хората.

По-рано през деня от правителствената пресслужба съобщиха за изпратени поздравителни адреси към Борисов по повод третия му премиерски мандат от председателите на ЕК Жан-Клод Юнкер и на ЕНП Жозеф Дол.

Юнкер, който се обръща в писмото си на "скъпи Бойко“, изтъква важния момент, в който правителството на Борисов встъпва в длъжност, и е изразил надеждата си да продължи съвместната работа за справяне с предизвикателствата пред Европейския съюз, с общи институции и непоклатими ценности, общност на мир, свобода, демокрация, човешки права и върховенство на закона, огромна икономическа сила, отличаваща се с безпрецедентни равнища на социална закрила и благополучие.

Председателят на ЕК е посочил и някои от важните задачи в дневния ред на ЕС, които изискват решителност и усърдна работа по време на предстоящото българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Сред тях са засилването на защитата на външните граници, успешното и по-солидарно управление на общата политика за миграция и предоставяне на убежище, завършването на Единния цифров пазар и повишаването на устойчивостта на Енергийния съюз.

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол също е изразил подкрепата си към Бойко Борисов и е пожелал успех на новото правителство.

По-късно в поздравленията към Борисов се включиха и премиерите на Русия Дмитрий Медведев и на Турция Бинали Йълдъръм.

"Руско-българските отношения последователно се развиват. Убеден съм, че по-нататъшното укрепване на двустранното взаимодействие в търговско-икономическата, инвестиционната, научно-техническата и хуманитарната сфери напълно отговаря на интересите на нашите страни”, се посочва в поздравителната телеграма на Медведев, цитирана от пресслужбата на Министерския съвет.

Йълдъръм пък изразява увереност, че "с ценния Ви принос приятелските и добросъседски отношения между нашите страни ще продължат да се развиват и в бъдеще". "Надявам се, че на базата на отговорното Ви лидерство ще успеем да постигнем по-висок напредък в отношенията между страните ни във всяка област. Силното сътрудничество между две съседни и съюзнически държави ще има голям принос за стабилността, мира и просперитета на Балканите и Европа”, допълва турският премиер в поздравителния адрес.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?